PackSummit oli menestys

JULKAISTU: 3. marraskuun 2022
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


Kestävä kehitys, vähentäminen, ohentaminen ja parantaminen olivat keskiviikkona 2.11.2022 järjestetyn PackSummit -tapahtuman kantavia teemoja. Tämänvuotinen pakkausalan seminaari- ja verkostoitumistapahtuma keräsi lähes 300 alan ihmistä Tampere-taloon.

LUKEn Juha-Matti Katajajuuri aloitti päivän kertomalla, miten pakkausten ympäristösuorituskykyä tulisi voida arvioida kokonaisvaltaisesti, ei tunteisiin, uskomuksiin tai mielipiteisiin perustuvina väittäminä. Luke kehittää parhaillaan pakkausratkaisujen ympäristövaikutuksia ja -suorituskykyä mittaamaan Packaging Sustainability SCORE -laskentamallia.

Muovit ovat välttämättömiä erityisesti elintarvikkeiden pakkauksissa, mutta niiden käytössä, käytöstä poistossa ja kierrätyksessä riittää haasteita ja siksi monien yritysten tavoitteena onkin pakkausten ohentaminen, vähentäminen, raaka-aineiden korvaaminen uusiutuvilla tai kierrätetyillä materiaalilla. Mutta mitä tulisi ottaa huomioon, kun aidosti halutaan arvioida erilaisten pakkausratkaisujen ympäristövaikutuksia ja -suorituskykyä ottaen huomioon pakkausten suorituskyky eli se, miten hyvin pakkaus onnistuu perustehtävässään eli tuotteen suojauksessa.

– Mikään pakkausmateriaali ei kategorisesti ole parempi tai huonompi kuin jokin toinen. Elintarvikkeiden pakkausten on tärkeintä estää ruokahävikin syntyä kokonaisvaltaisesti ja minimaalisin ympäristökuormituksin koko elinkaaren ajan. Siksi pakkausten suorituskykyä tulisi mitata yhdenmukaisin menetelmin. Packaging Sustaibility SCORE -työmme tähtää tähän, hän kertoi puheenvuorossaan.

Paulig Groupin Kati Randell kertoi puheenvuorossaan vastuullisen pakkaamisen haasteista ja mahdollisuuksista pakkausten käyttäjän näkökulmasta. Pauligin vastuullisuustyön tavoitteena on mm, että kaikki sen valmistamat tuotteet pakataan kierrätettäviin pakkauksiin, jotka on valmistettu uusiutuvista tai kierrätetyistä materiaaleista. Tavoite on määrä saavuttaa vuoteen 2030 mennessä.

– Nuoret aikuiset pitävät Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen tekemän tutkimuksen mukaan kaikkein tärkeämpänä vastuullisuusviestinä kahvipakkausten kierrätettävyyttä, kertoi Kati Randell. Kierrätettävyys katsottiin jopa tärkeämmäksi kuin itse tuotteen jäljitettävyys, vastuullisuuden varmistus tai hiilijalanjäljen kompensaatio.

Oda on tullut tänä vuonna haastamaan ruuan verkkokaupan toimijat Suomessa. Odalla vedetään mutkat suoriksi logistiikassa, kun verkkokauppatilaukset kulkevat yhden jakelukeskuksen kautta. Toivomuksena Odan Erik Sundqvistin mukaan olisi varta vasten verkkokauppaa varten kehitetyt pakkaukset. – Ne lisäävät keräilyn tehokkuutta, pienentävät hävikkiä, optimoivat tilankäyttöä arvoketjussa, Erik Sundqvist totesi.

Iltapäivän ajaksi seminaarissa jakauduttiin kuulemaan yrityspuheenvuoroja, joiden jälkeen vuorossa olivat key note -puheenvuorot. Epdan johtaja ja Red Dot -kilpailun tuomari Uwe Melichar Saksasta kehotti puheenvuorossaan olemaan välttelemättä pakkauksia – maailma ilman pakkauksia johtaisi väistämättä vielä nykyistäkin suurempaan ruokahävikkiin logistiikkaketjun eri vaiheissa. – Tarvitsemme kuitenkin entistäkin parempia pakkauksia, hän sanoi.

Seminaari päättyi tilaisuuden juontajana ja risteilyisäntänä toimineen Kasper Strömmanin riemukkaaseen, omakohtaiseen pakkausanalyysiin. Erityisesti miehille suunnattujen suihkusaippuoiden pakkaukset ja niiden etikettien välittämät viestit herättivät hänessä kummastusta. Pullojen etiketeistä hän oli löytänyt viittauksia sala-ampujiin ja kiehuvaan laavaan sekä nahkan ja keksin tuoksuihin, jotka pisimmillään lupaavat pitää niiden käyttäjän raikkaana jopa 72 tuntia.  Yleisö tuntui olleen naurusta päätellen samaa mieltä.

Suomen Pakkausyhdistyksen puolesta suuret kiitokset PackSummitin esiintyjille, näytteilleasettajille ja osallistujille sekä järjestelyissä auttaneille Ahlman Edun opiskelijoille!

Tapahtuma järjestetään samoissa merkeissä myös ensi vuonna, PackSummit 15.11. 2023 kannattaa merkitä kalentereihin jo nyt.

Ahlman Edun opiskelijat.

Erik Sundqvist, Oda

Pyrollin Anne Penkari ja Aleksi Koikkalainen jakoivat kaikille osallistujille omat, personoidut pakkaukset. Kiitos!

Tällaisessa pakkauksessa päivän juontaja ja key note-puhuja Kasper Strömman haluaisi nähdä lasinpesunestettä myytävänä.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Pakkauksen nestemäärä selville ilman kontaktia

Toppan on kehittänyt NFC-tunnisteen, jonka avulla pakkauksen sisällä oleva nestemäärä voidaan tunnistaa ilman kontaktia.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (21)

Kahvia juodaan entistä tarkemmalla mitalla

Sunnuntaina 1.10.2023 vietetään kansainvälistä kahvipäivää.
Fredman_suodatinpussi keittimessä_vaaka

Juhlavuoden jakkara uuteen laatikkoon

Alvar Aallon suunnittelema klassikko, kolmijalkainen Jakkara 60 juhlii tänä vuonna 90-vuotiasta taivaltaan. Juhlavuoden kunniaksi myös jakkaran pakkaus uudistettiin.
Artek_tuolipakkaus_sislt

Ei legoja PET-pulloista

LEGO on keskeyttänyt aikeensa valmistaa legopalikoita kierrätetyistä PET-pulloista.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (18)