Orkla investoi merilevään

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2020-09-30
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Orkla aikoo kehittää merilevästä uuden kestävän kasvun toimialan ja on hankkinut perustamansa Orkla Ocean -tytäryhtiönsä kautta osan Arctic Seawood AS -nimisestä merilevän raaka-ainetuottajasta. Vaikka merilevän viljely ja kerääminen on toistaiseksi pieni teollisuudenala, hyödynnetään merilevää jo laajasti elintarviketeollisuuden ulkopuolella, kuten pakkauksissa ja hygieniatuotteissa.

Merilevää voi kutsua valtamerten sademetsäksi, sillä se sitoo suuria määriä hiilidioksidia ja tarjoaa mahdollisuuksia taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Merilevä on myös valtameren oma ”vihannes”, joka sisältää luonnostaan paljon hyödyllisiä ravintoaineita, mikä avaa mahdollisuuksia myös ruokatuotantoon maailmanlaajuisesti.

– Nykyisessä ruokatuotannossa on paljon haasteita. Meidän täytyy pystyä jatkossa hyödyntämään paremmin merta ruoan lähteenä ja samalla vähentämään maa-alueiden resursseihin kohdistuvaa rasitusta. Pohjoismaissa on paljon merialueita, joita voidaan käyttää merilevän viljelyyn – merilevä tarvitsee kasvaakseen vain aurinkoa ja merivettä, kertoo Ann-Beth Freuchen, joka johtaa Orkla-konsernin ruokapuolen toimintoja.

Vaikka merilevän viljely ja kerääminen on toistaiseksi pieni teollisuudenala, hyödynnetään merilevää jo laajasti elintarviketeollisuuden ulkopuolella, kuten pakkauksissa ja hygieniatuotteissa.

– Me näemme alassa vahvaa kasvupotentiaalia, nimenomaan vihreän muutoksen edistämisessä, toteaa Freuchen.

Orkla Ocean tulee toimimaan tiedon keskittymänä merilevän kehittämiselle ja kaupallistamiselle Euroopan markkinoilla.

– Merilevä tarjoaa aivan uusia mahdollisuuksia Orklan tuotekehittäjille. Kyseessä on pitkän tähtäimen projekti, ja merilevän kehittäminen tuotteidemme yleiseksi raaka-aineeksi tulee kestämään useita vuosia, kertoo Orkla Suomen innovaatio- ja vastuullisuusjohtaja Katja Salminen.

Orkla on hankkinut 24,9 % omistuksen Arctic Seaweed -yhtiöstä, jonka pääkonttori sijaitsee Norjan Flekkefjordissa ja tuotantolaitokset Øygardenissa, Bergenin ulkopuolella. Vuonna 2016 perustettu yhtiö on kehittänyt ja patentoinut teknologiaa, jota hyödynnetään jo useissa tuotantolaitoksissa Norjan länsirannikolla. Tuotantomallia pystytään helposti laajentamaan isompia tuotantomääriä varten.

– Investoimme raaka-aineisiin, koska haluamme olla mukana kehittämässä alan koko tuotantoketjua. Yrityskauppa vahvistaa kehitystä merilevän ja elintarvikkeiden parissa, ja pidämme sitä merkittävänä investointina tulevaisuuteen, kertoo Ann-Beth Freuchen.

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Drupa alkaa pian – tässä on kuusi trendiä, joita kannattaa pitää silmällä

Kahdeksan vuoden tauon jälkeen pääsemme jälleen Drupa-messuille ja näemme, mitä toimittajat uskovat meidän tarvitsevan. Tästä löydät kuusi trendiä, joita kannattaa seurata messuhalleissa.
drupa24_12x

Pakkausautomaatio säästää monella tavalla verkkokaupassa

Suomalainen logistiikkayhtiö Inex Partners Oy on tehnyt yhteistyötä SEE:n (aiemmin Sealed Air) kanssa kehittääkseen pakkausautomaatiota.
SEE-I-Pack

Metsä Boardin taivekartonkikone on nyt Euroopan suurin

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board vihki 11. huhtikuuta käyttöön uudistetun taivekartonkikoneen Ruotsin Husumissa.
Ribbon-has-been-cutx

Kp lanseerasi ensimmäisen sataprosenttisesti kierrätetyn muovisen elintarvikerasian

Klöckner Pentaplast (kp) ilmoittaa saavuttaneensa tärkeän virstanpylvään elintarvikepakkausteollisuudessa. Se esitteli ensimmäiset elintarvikerasiat, jotka on tehty pelkästään kierrätetystä PET:stä (rPET), joka on valmistettu pakkauksista.
KP-trayx