Orkla investoi merilevään

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2020-09-30
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Orkla aikoo kehittää merilevästä uuden kestävän kasvun toimialan ja on hankkinut perustamansa Orkla Ocean -tytäryhtiönsä kautta osan Arctic Seawood AS -nimisestä merilevän raaka-ainetuottajasta. Vaikka merilevän viljely ja kerääminen on toistaiseksi pieni teollisuudenala, hyödynnetään merilevää jo laajasti elintarviketeollisuuden ulkopuolella, kuten pakkauksissa ja hygieniatuotteissa.

Merilevää voi kutsua valtamerten sademetsäksi, sillä se sitoo suuria määriä hiilidioksidia ja tarjoaa mahdollisuuksia taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Merilevä on myös valtameren oma ”vihannes”, joka sisältää luonnostaan paljon hyödyllisiä ravintoaineita, mikä avaa mahdollisuuksia myös ruokatuotantoon maailmanlaajuisesti.

– Nykyisessä ruokatuotannossa on paljon haasteita. Meidän täytyy pystyä jatkossa hyödyntämään paremmin merta ruoan lähteenä ja samalla vähentämään maa-alueiden resursseihin kohdistuvaa rasitusta. Pohjoismaissa on paljon merialueita, joita voidaan käyttää merilevän viljelyyn – merilevä tarvitsee kasvaakseen vain aurinkoa ja merivettä, kertoo Ann-Beth Freuchen, joka johtaa Orkla-konsernin ruokapuolen toimintoja.

Vaikka merilevän viljely ja kerääminen on toistaiseksi pieni teollisuudenala, hyödynnetään merilevää jo laajasti elintarviketeollisuuden ulkopuolella, kuten pakkauksissa ja hygieniatuotteissa.

– Me näemme alassa vahvaa kasvupotentiaalia, nimenomaan vihreän muutoksen edistämisessä, toteaa Freuchen.

Orkla Ocean tulee toimimaan tiedon keskittymänä merilevän kehittämiselle ja kaupallistamiselle Euroopan markkinoilla.

– Merilevä tarjoaa aivan uusia mahdollisuuksia Orklan tuotekehittäjille. Kyseessä on pitkän tähtäimen projekti, ja merilevän kehittäminen tuotteidemme yleiseksi raaka-aineeksi tulee kestämään useita vuosia, kertoo Orkla Suomen innovaatio- ja vastuullisuusjohtaja Katja Salminen.

Orkla on hankkinut 24,9 % omistuksen Arctic Seaweed -yhtiöstä, jonka pääkonttori sijaitsee Norjan Flekkefjordissa ja tuotantolaitokset Øygardenissa, Bergenin ulkopuolella. Vuonna 2016 perustettu yhtiö on kehittänyt ja patentoinut teknologiaa, jota hyödynnetään jo useissa tuotantolaitoksissa Norjan länsirannikolla. Tuotantomallia pystytään helposti laajentamaan isompia tuotantomääriä varten.

– Investoimme raaka-aineisiin, koska haluamme olla mukana kehittämässä alan koko tuotantoketjua. Yrityskauppa vahvistaa kehitystä merilevän ja elintarvikkeiden parissa, ja pidämme sitä merkittävänä investointina tulevaisuuteen, kertoo Ann-Beth Freuchen.

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Metsä Group pilotoi hiilidioksidin talteenottoa Raumalla – tavoitteena koetehdas

Metsä Group aikoo kokeilla ensi kesänä Rauman sellutehtaalla puuperäisen hiilidioksidin talteenottoa. Sitä voitaisiin hyödyntää fossiilisia materiaaleja ja polttoaineita korvaavien tuotteiden raaka-aineena, mutta ensin teknologioiden ja markkinoiden pitäisi kehittyä.
Biotehdas

United Bankersin metsärahasto ostaa FiberLeanin

Suomalainen United Bankersin rahasto Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG) on ostanut kaikki FiberLean Technologies Ltd:n osakkeet. FiberLean valmistaa laitteita mikrofibrilloidun selluloosan (MFC) tuotantoon, mikä tarkoittaa paperimassalle uusia ominaisuuksia.
David-Walker

Graafikkoyhdistyksen barometri: markkinat näyttävät synkiltä

Grafiska Företagenin (Graafisen alan yrittäjät) toimitusjohtaja Eva Glückman oli yksi Ruotsin Kartonkiyhdistyksen hiljattain pidetyn vuosikokouksen puhujista. Hän kertoi, mitä mieltä jäsenyritykset olivat taloussuhdanteista ja katsovatko he tulevaisuuteen positiivisin vai negatiivisin odotuksin.
Evax

Lääkepullojen valmistuksessa käytetään ensimmäistä kertaa biopohjaista PET-muovia

Suomalainen UPM Biochemicals on solminut kahden muun yrityksen kanssa kumppanuuden, jonka tavoitteena on tuottaa maailman ensimmäiset osittain puupohjaisesta PET-muovista valmistetut lääkepullot. Näin kertoi Nordisk Bioplastförening verkkosivuillaan.
upm-biopet-topp-2x