Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Orapac sijaitsee muutaman kymmenen kilometriä Vaasasta pohjoiseen. Orapac on maan johtava offsetpainettujen mikro- ja miniwell-pakkauksien valmistaja. Tytäryhtiö BestPak Oy valmistaa suurempia, fleksopainettuja aaltopahvipakkauksia. Lisää yrityksistä myöhemmin tekstissä.
– Olemme ylpeitä kuin kukot Greenboxistamme ja siksi tuntui luonnolliselta ilmoittaa se Packnorth Awardiin, sanoo Nyholm, kun häneltä kysytään, miksi he ilmoittivat pakkauksen kilpailuun.
– Tämä on uusi, jännittävä pakkausratkaisu, jota yritämme saada mahdollisimman tunnetuksi ja silloin Packnorth Award on erinomainen vaihtoehto.
Parempi eristyskyky kuin EPS:llä
Orapac ei oikeastaan kehitä itse pakkausratkaisuja, sillä kaikki heidän työnsä ovat asiakkaiden toimeksiantoja, mutta Greenbox on poikkeus. Nyholm on ollut kehityksen vetäjänä.
– Väiteltäessä muovimateriaalien käytöstä tämä ratkaisumme sanoo ”ei käytetä”. Ainakin kun kyse on EPS-pakkauksista. Tiesimme tietenkin, että paperimassalla voi olla hyvä eristävä vaikutus ja aloimme miettiä EPS:n korvaamista kuitupohjaisilla materiaaleilla. Nyt meillä on ratkaisu valmiina.
– Kehitysvaiheen testien aikana emme aluksi ymmärtäneet saamiamme tuloksia. Kaikki näytti siltä, että täysin kuitupohjainen ratkaisumme eristi paremmin sekä kylmää että lämpöä vastaan kuin EPS-laatikko, jossa oli vastaava reunapaksuus. Teimme useita testejä ennen kuin ymmärsimme, että näin todella oli.
Greenboxin reunat ovat tukevat, ja niiden paksuuteen vaikuttaa vaadittava eristyskyky. Kansi valmistetaan samalla periaatteella. Seinät ovat onttoja, mutta ne täytetään materiaalilla, jota voitaisiin melkein kutsua kuituvaahdoksi. Mielenkiintoista on, että koko konsepti perustuu Orapacin oman tuotannon ylijäämämateriaaliin.
– Olemme lähettäneet noin 1 000 tonnia vuodessa tuotantojätettä kierrätykseen, nyt voimme käsitellä suuren osan itse edellyttäen, että Greenbox menestyy, sanoo Nyholm.
Eristysmateriaalina käytetään stanssauksen ja aaltopahvilinjan ylijäämämateriaalia. Se revitään ja jauhetaan hienoksi. Miniwell (aaltopahvi ja liner) on kierrätysmateriaalia, ja topliner on offsetpainokoneen makulatuuria. Paperi käännetään ja sen takapuoli voidaan tietysti painaa uudelleen, mikä on ero EPS-laatikkoon verrattuna, jota ei voi painaa.
Voidaan automatisoida täysin
Tuotanto vaatii tällä hetkellä tiettyjä manuaalisia työvaiheita, mutta kaikki voidaan Torbjörnin ja Fredricin mukaan automatisoida, jos myynti lähtee nousuun. Mielenkiintoista on, että tuotanto tapahtuu nyt modifioiduilla vanhoilla tuotantokoneilla sekä uudelleenrakennetuilla maatalouskoneilla (!).
– Koko projekti on ollut ”learning by doing”, ja nyt olemme valmiita lanseeraukseen. Meillä on useita asiakkaita, jotka testaavat laatikkoa. Tähän mennessä palaute on ollut erittäin hyvää. Se on tietysti mielenkiintoinen vaihtoehto yrityksille, jotka haluavat välttää muoviratkaisuja.
Yksi ensimmäisistä testaajista on Vaasan keskussairaala, joka halusi erikoisversion kylmäpakkauksesta, ja se on toiminut erittäin hyvin. Toinen esimerkki on maaliyritys, joka kuljettaa paljon maalia ja haluaa ratkaisun, joka estää jäätymisen. Kolmas esimerkki laatikon käytöstä on siemennesteen kuljetus sian keinosiemennystä varten.
– Tapa, jolla valmistamme laatikon, on ainutlaatuinen. Kaikki on kuitupohjaista ylijäämämateriaalia ja epäilen, onko kukaan ajatellut näin aiemmin, sanoo Fredric.
– Laatikon koolla ei ole rajoituksia ja tietysti siitä voidaan tehdä vedenpitävä, mutta siihen tarvitaan muovia.
Fredric ja Torbjörn korostavat myös vastaanottajan käyttökokemusta. EPS-laatikkoa on usein hankala käsitellä, jos se kierrätetään. Greenbox voidaan ongelmitta laittaa paperinkierrätykseen, ellei sitä käytetä uudelleen.
Lisää Orapacista voit lukea Packnews-lehden tulevassa numerossa, joka julkaistaan juhannuksen tienoilla.