Noin vuosi sitten, marraskuussa 2022, OpenAI julkaisi ChatGPT-tietokoneohjelman, joka perustuu edistyneeseen GPT-4 -kielimalliin. Kirjoitushetkellä OpenAI:n arvo on noin 90 biljoonaa, ja ChatGPT:llä on lähes 100 miljoonaa käyttäjää. Sen jälkeen myös Google ja Meta ovat julkaisseet omat kielimallinsa, Google PaLM-2:n ja Metan LLaMA:n. Mitä on generatiivinen tekoäly ja millainen merkitys sillä on pakkausalalle?
Generatiivinen tekoäly (Generative AI) on tekoälyn alakategoria, joka perustuu koneoppimisen tekniikoihin, joissa koneet voivat luoda uutta dataa tai sisältöä sen perusteella, mitä ne ovat oppineet aikaisemmasta datasta. Generatiivinen tekoäly määritellään tekoälynä, joka perustuu suuriin LLM (Large Language Models)-kielimalleihin. Ratkaiseva ero generatiivisen tekoälyn ja perinteisen tekoälyn välillä on kielimallien kyky luoda uutta sisältöä. Perinteinen tekoäly keskittyy tehtävien suorittamiseen ja ongelmanratkaisuun. Se voi esimerkiksi analysoida dataa ja tunnistaa kuvia. Generatiivinen tekoäly voi luoda kokonaan uutta sisältöä, kuten kuvia, tekstiä tai ääntä. Tuotokset voivat olla luovia, ja kielimalli voi soveltaa tietoa jopa toisilta aloilta. Teollisuudessa tätä kykyä sovelletaan jo esimerkiksi lääkemolekyylien kehityksessä.
Tuhansia design-vaihtoehtoja
Kielimallien kyky luoda uutta tekstiä on tuonut markkinoille jo useita työkaluja. Geneerisiä sovelluksia on tarjolla esimerkiksi sähköpostien tai palaverimuistiinpanojen automatisointiin sekä tiedonhallintaan, mikä varmasti hyödyttää tietotyöläisiä. Sen sijaan teollisuuteen sopivia sovelluksia vasta kehitetään, sillä kielimallit ovat tulleet saataville vasta äskettäin. Mahdollisuuksia voidaan kuitenkin jo nyt nähdä esimerkiksi pakkausten suunnittelussa ja tutkimuksessa.
Generatiivinen tekoäly on erityisen hyödyllinen luovuutta vaativissa tehtävissä, kuten pakkausten suunnittelussa. Se voi tuottaa uusia ideoita ja konsepteja, joita ihminen ei välttämättä olisi keksinyt itse. Tekoäly voi luoda hetkessä tuhansia visuaalisia sekä strukturaalisia pakkausdesign-vaihtoehtoja. Vaihtoehtoja voi vertailla ja suodattaa erilaisten kriteerien avulla. Tämä säästää aikaa suunnitteluprosessista ja mahdollistaa myös luovemmat vaihtoehdot. Näin tekoäly voisi toimia pakkaussuunnittelijoiden avustajana ja tarjota uusia ideoita.
Teksti Ia Ahl
Lue koko artikkeli Pakkaus-lehdestä