Monikerroksinen pakkausongelma

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2018-12-18
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Olisi hienoa, jos kaikki ruokapakkaukset voitaisiin käytön jälkeen kierrättää eikä hävittää sekajätteenä. Siihen ei ole kuitenkaan helppo päästä. Ongelma on kirjaimellisesti monikerroksinen.

Kierrättäminen on helppoa, jos ruokapakkaus on tehty yhdestä kierrätyskelpoisesta materiaalista, esimerkiksi kartongista, lasista tai metallista. Kierrätys on heti vaikeampaa, jos materiaalin päällä on suojakerros toisesta materiaalista, kuten esimerkiksi maitotölkin tai kahvimukin muovikerros. Niiden kierrätys onnistuu, jos muovi pystytään erottamaan kartongista kierrätyslaitoksessa.

Vaikeinta on silloin, kun ruokapakkaus koostuu useasta kerroksesta, joka ovat eri materiaaleista. Hyvä esimerkki on sipsipakkaus, joka on tehty alumiinifoliosta ja muovista. Niitä on vaikea erottaa toisistaan kierrätyslaitosten nykyisellä tekniikalla. Niinpä monikerrosmateriaalit joutuvat usein sekajätteeseen.

Onneksi pakkausten tekijät pyrkivät nyt purkamaan tätä monikerros-ongelmaa tekemällä pakkauksia enemmän yhdestä materiaalista. Esimerkiksi pakkauskalvoja kehitetään niin, että ne ovat yhdestä materiaalista ja paremmin kierrätettäviä. Pakkauksia tehdään myös sellaisiksi, että kuluttaja voi helposti erottaa eri materiaalit toisistaan.

Tarvitsemme lisää monopakkauksia, hajotettavia pakkauksia ja uusiutuvista materiaaleista tehtyjä pakkauksia. Ja aina selkeät kierrätysohjeet!

Kolumni on julkaistu aiemmin print&media-lehden numerossa 7/2018.

Jatka lukemista

Raisiolle uusi toimitusjohtaja kesäkuussa

Raisio Oyj:n hallitus on nimittänyt yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi kauppatieteiden maisteri Pasi Flinkmanin. Hän aloittaa Raisio Oyj:n toimitusjohtajana 15.6.2024. Flinkman siirtyy Raisioon Orkla Suomen toimitusjohtajan tehtävästä.
Finland

Pakkaus- ja printtimessuilla vilkasta

Pakkausalan ja graafisen teollisuuden ammattitapahtuma keräsi runsaasti kävijöitä Helsingin Messukeskukseen 13.-14.3.2023. PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic 2024 -tapahtuman kävijämäärä nousi edellisestä kerrasta 36 % ja oli 4 387.
stora

Ruotsi ottaa käyttöön muovipussiveron

Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt muovipussiveron käyttöönoton. Se tulee voimaan toukokuun alusta ja koskee sekä muovikasseja että kaupan ohuita muovipusseja. Vero ei koske kasseja, jotka on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.
plast-skatt-utvald

UPM investoi uuden sukupolven biokemikaaleihin

UPM käynnistää merkittävän kasvuhankkeen biokemikaaleissa ja investoi biojalostamoon Leunassa, Saksassa. Biojalostamo tuottaa sataprosenttisesti puupohjaisia biokemikaaleja, jotka mahdollistavat siirtymän fossiilisten raaka-aineiden käytöstä kestävämpiin vaihtoehtoihin useissa kuluttajalähtöisissä lopputuotteissa, kuten pakkauksissa.
upm-biokemikaalit-rakeet

Uusimmat uutiset

Brittiläisten päivittäistavarakauppojen pakkauspomot haluavat luopua muovista, mutta se ei ole helppoa

Aquapak-pakkausyrityksen uuteen tutkimukseen otti osaa sata brittiläisen päivittäistavarakaupan pakkausvastaavaa. Heistä enemmistö (92 prosenttia) suunnittelee luopuvansa kokonaan muovin käytöstä kuluttajapakkauksissaan.
Aquapak

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

Biomuovilla on oleellisesti pienemmät CO2-päästöt verrattuna perinteiseen muoviin

Iso-Britanniassa, Kiinassa ja Sveitsissä olevat tutkijat ovat osoittaneet, että kun fossiilinen muovi korvataan biohajoavalla biomuovilla, syntyy merkittävästi vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Näin kirjoittaa Nordisk Bioplast-yhdistys omilla verkkosivuillaan.
Global warming concept