Monikerroksinen pakkausongelma

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2018-12-18
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Olisi hienoa, jos kaikki ruokapakkaukset voitaisiin käytön jälkeen kierrättää eikä hävittää sekajätteenä. Siihen ei ole kuitenkaan helppo päästä. Ongelma on kirjaimellisesti monikerroksinen.

Kierrättäminen on helppoa, jos ruokapakkaus on tehty yhdestä kierrätyskelpoisesta materiaalista, esimerkiksi kartongista, lasista tai metallista. Kierrätys on heti vaikeampaa, jos materiaalin päällä on suojakerros toisesta materiaalista, kuten esimerkiksi maitotölkin tai kahvimukin muovikerros. Niiden kierrätys onnistuu, jos muovi pystytään erottamaan kartongista kierrätyslaitoksessa.

Vaikeinta on silloin, kun ruokapakkaus koostuu useasta kerroksesta, joka ovat eri materiaaleista. Hyvä esimerkki on sipsipakkaus, joka on tehty alumiinifoliosta ja muovista. Niitä on vaikea erottaa toisistaan kierrätyslaitosten nykyisellä tekniikalla. Niinpä monikerrosmateriaalit joutuvat usein sekajätteeseen.

Onneksi pakkausten tekijät pyrkivät nyt purkamaan tätä monikerros-ongelmaa tekemällä pakkauksia enemmän yhdestä materiaalista. Esimerkiksi pakkauskalvoja kehitetään niin, että ne ovat yhdestä materiaalista ja paremmin kierrätettäviä. Pakkauksia tehdään myös sellaisiksi, että kuluttaja voi helposti erottaa eri materiaalit toisistaan.

Tarvitsemme lisää monopakkauksia, hajotettavia pakkauksia ja uusiutuvista materiaaleista tehtyjä pakkauksia. Ja aina selkeät kierrätysohjeet!

Kolumni on julkaistu aiemmin print&media-lehden numerossa 7/2018.

Jatka lukemista

Orapacille Pohjoismaiden ensimmäinen uuden sarjan KBA-stanssauskone

Oravaisen tehtaille asennettiin marraskuussa harvinaislaatuinen stanssauskone. Se pystyy käsittelemään käyriä aaltopahviarkkeja paremmin kuin edeltäjänsä.
20241009_120639

Suomalaiskeksintö: pakkauspaperin biomuovikalvo kestää rasvan ja hapen

Suomalainen metsä- ja paperiyhtiö UPM on kehittänyt yhdessä yhdysvaltalaisen Eastmanin kanssa uuden pakkauspaperin elintarvikkeille. Materiaaliin on lisätty rasvan- ja hapenkestävä kalvo, joka on valmistettu selluloosapohjaisesta biomuovista. Näin kertoo Pohjoismaiden biomuoviyhdistys (Nordisk Bioplastförening) verkkosivuillaan.
upm-biobarrier-toppx

VTT aikoo jalostaa metsäteollisuuden päästöt kierrätysmuoviksi

VTT avasi talteenotettua hiilidioksidia hyödyntävän pilottilaitoksen, jonka tavoitteena on jalostaa metsäteollisuuden päästöt pitkäikäiseksi, kierrätettäväksi muoviksi.
vtt

Flexican edustamat fleksopainon kulutustuotteet siirtyvät Marvacolle

Flexica Oy:n edustamat fleksopainon kulutustuotteet siirtyvät Marvaco Oy:lle 1.10.2024 alkaen Suomessa. Sopimukseen kuuluu Agergaard GmbH:n, Polymount BV:n, Polywest GmbH:n, Sandon Global Ltd:n, Swedev AB:n ja SWG GmbH:n tuotteita.
Flexica

Uusimmat uutiset

United Bankersin metsärahasto ostaa FiberLeanin

Suomalainen United Bankersin rahasto Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG) on ostanut kaikki FiberLean Technologies Ltd:n osakkeet. FiberLean valmistaa laitteita mikrofibrilloidun selluloosan (MFC) tuotantoon, mikä tarkoittaa paperimassalle uusia ominaisuuksia.
David-Walker

Graafikkoyhdistyksen barometri: markkinat näyttävät synkiltä

Grafiska Företagenin (Graafisen alan yrittäjät) toimitusjohtaja Eva Glückman oli yksi Ruotsin Kartonkiyhdistyksen hiljattain pidetyn vuosikokouksen puhujista. Hän kertoi, mitä mieltä jäsenyritykset olivat taloussuhdanteista ja katsovatko he tulevaisuuteen positiivisin vai negatiivisin odotuksin.
Evax

Lääkepullojen valmistuksessa käytetään ensimmäistä kertaa biopohjaista PET-muovia

Suomalainen UPM Biochemicals on solminut kahden muun yrityksen kanssa kumppanuuden, jonka tavoitteena on tuottaa maailman ensimmäiset osittain puupohjaisesta PET-muovista valmistetut lääkepullot. Näin kertoi Nordisk Bioplastförening verkkosivuillaan.
upm-biopet-topp-2x

Uusien muovinkierrätysyritysten vauhti hiipuu Euroopassa

Plastics Recyclers Europe  -organisaatio (Muovin kierrättäjät Eurooppa) esittelee lukuja, jotka osoittavat muovinkierrätyksen kasvun hidastumista Euroopassa. Vaikka voisi luulla, että ala kehittyy jatkuvasti, ongelmia on noussut esiin.
Foto: Peter Holgersson AB