Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board vihki 11. huhtikuuta käyttöön uudistetun taivekartonkikoneen Ruotsin Husumissa.
Avajaisiin oli kutsuttu muun muassa hankekumppaneita sekä Örnsköldsvikin kunnan, valtiohallinnon ja metsäteollisuuden edustajia. Metsä Boardin Husumin tehdas Ruotsissa on kartonki- ja selluintegraatti, joka tuottaa taivekartonkia, päällystämätöntä valkoista kraftlaineria ja valkaistua kemiallista sellua.
Euroopan suurin
Metsä Board käynnisti vuonna 2016 Husumissa uuden taivekartonkikoneen BM1:n, jonka kapasiteetti on 400 000 tonnia vuodessa. Vuonna 2023 valmistui 230 miljoonan euron investointi koneen vuotuisen kapasiteetin kasvattamiseksi. Se vastasi kiertotaloutta tukevien, kestävästi tuotettujen pakkausmateriaalien kasvavaan kysyntään. Husumin taivekartonkikone BM1 on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein lajissaan, ja sen tuotannossa käyttämä energia on 98-prosenttisesti uusiutuvaa energiaa.
— Husumin taivekartonkikapasiteettiin tehdyn investoinnin myötä Metsä Boardilla on hyvät edellytykset vastata kuitupohjaisten pakkausmateriaalien kasvavaan kysyntään. Olemme sitoutuneet tukemaan asiakkaitamme laadukkailla ja resurssitehokkailla ratkaisuilla, jotka auttavat korvaamaan fossiilipohjaisia materiaaleja ja tukevat kiertotaloutta, Metsä Boardin toimitusjohtaja Mika Joukio sanoo.
Uudistuksia koko tehtaalla
Hanke on sisältänyt uudistuksia koko kartonkitehtaalla sekä varastokapasiteetin kasvattamista satamassa. Investoinnin keskeisimmät osat ovat kartonkikoneen kuivatusosan laajennus, uusi pituusleikkuri ja automatisoitu rullankäsittelyjärjestelmä. Uusi, täysin automaattinen konerullien siirto- ja ohjausjärjestelmä on ainutlaatuinen kartonkiteollisuudessa.
— Moderni teknologia ja korkeatasoiset automaatioratkaisut parantavat työturvallisuutta ja luovat paljon uusia kehitysmahdollisuuksia, Husumin kartonki- ja sellutehtaan johtaja Olov Winblad von Walter sanoo.
Metsä Board Husumissa on toteutettu laaja investointiohjelma vuosina 2019-2023. Sellutehtaan uudistamisen ensimmäinen vaihe, jonka investointikustannukset olivat 380 miljoonaa euroa, valmistui joulukuussa 2022 ja siihen sisältyi uusi soodakattila ja turbiini. Uusien nykyaikaisten laitteiden ja prosessien ansiosta Husumissa voidaan lisätä merkittävästi biopohjaisen energian tuotantoa ja energiatehokkuutta, mikä edistää Metsä Boardin tavoitetta fossiilivapaista tehtaista vuoden 2030 loppuun mennessä.