Kuluttajilta kerätty metallijäte on pääosin hyvänlaatuista. Keräyslaatikoihin kertyy suunnilleen yhtä paljon pakkausmetallia ja pienmetallia. Painepakkaukset sekä sähkö- ja elektroniikkaromu ovat edelleen ongelma keräyksessä, sillä niitä on valtaosa rejektimateriaalista.
Mepak-Kierrätys selvitti VTT:n kanssa kuluttajilta kerätyn metallijätteen koostumusta Suomessa. Tutkimuksessa kerättiin näytteitä koko Suomen alueelta Rinki-ekopisteistä ja kiinteistökeräyksestä. Sekä pakkausmetallia että pienmetallia kertyy tutkimuksen mukaan keräykseen lähes yhtä paljon ja sen laatu on pääosin hyvää. Tutkimuksesta kerrottiin Rinki-verkkolehdessä.
Tutkimuksessa selvitettiin pakkausmetallin, pienmetallin ja pantillisten juomatölkkien välistä jakaumaa sekä keräykseen päätyvän virheellisesti lajitellun jätteen eli niin sanotun rejektin määrää. Tutkimus tuotti todennettua tietoa metallin kuluttajakeräykseen päätyvän jätteen laadusta. Tutkimuksen tulosten avulla metallipakkausten tilastoinnista saadaan entistä luotettavampaa.
Metallinkeräykseen päätyy pakkausmetallia 41 % ja pienmetallia 46 %, rejektin osuus on 13 %. Pakkausmetalli koostuu pääosin metallista (97 %) ja loput 3 % on muuta materiaalia kuten esim. paperia eli etikettejä (1,9 %), biojätettä (0,5 %) ja muovia kuten muovisia kaulusrenkaita (0,1 %). Pienmetallia kertyi enemmän Rinki-ekopisteistä kuin kiinteistökeräyksestä.
Selkeästi suurin osa kuluttajilta kerätyn metallijätteen sisältämästä rejektistä koostui sähkö- ja elektroniikkaromusta.
”Kuluttajia on edelleen muistutettava, että sähkö- ja elektroniikkaromulle ja vaarallisille jätteille on Suomessa oma erilliskeräyksensä”, Mepak-Kierrätys Oy:n toimitusjohtaja Satu Estakari huomauttaa.