Halpakauppaketju Tokmanni on tuonut myyntiin kansainvälisen Trashcode-brändin vaate- ja asustemalliston, jonka tuotteiden valmistuksessa on käytetty kierrätettyjä PET-muovipulloja. Tokmanni hyödyntää 12-osaista uutuusmallistoa myös Aalto-yliopiston johtamassa FINIX-tutkimushankkeessa.
Huhtikuun puolivälissä Tokmanni-myymälöihin saapunut Trashcode-mallisto sisältää kaksi t-paitaa, tunikaa, jakkua, sifonkihuivia ja kangaskassia sekä kahdet leveälahkeiset housut. Tuotteiden polyesteri on valmistettu suurelta osin kierrätetyistä PET-muovipulloista: uutuusmallistossa yhteen jakkuun on käytetty 15, housuihin 12 ja tunikaan 11 muovipulloa. Jokaiseen T-paitaan, huiviin ja laukkuun muovipulloja on käytetty kuusi kappaletta. Malliston tuotteiden kankaat ovat muovipulloista ja polyesterikangasjätteistä tekstiilejä valmistavan Waste2Wearin käsialaa.
Kierrätysmuovipulloista tehdään ensin hiutaleita ja myöhemmin kuitua, lankaa ja kangasta. Trashcoden mukaan tällä menetelmällä valmistetun kierrätyspolyesterin tuotanto kuluttaa 70 prosenttia vähemmän energiaa, 75 prosenttia vähemmän hiilidioksidia ja 86 prosenttia vähemmän vettä kuin tavallisen polyesterin tuotanto.
Tokmanni ja Trashcode-mallisto mukana FINIX-hankkeessa
Tokmanni testaa ja kehittää Aalto-yliopiston johtamassa FINIX-tutkimushankkeessa kehitettävää elinkaaritiedon hallintasovellusta Trashcode-malliston avulla. Tokmanni syöttää tutkimushankkeessa kehitettävään sovellukseen tietoa esimerkiksi malliston vaatteiden valmistusmateriaaleista ja alkuperästä, vaatteissa käytetyistä kemikaaleista sekä vaatteisiin liittyvistä työoloista. Näin tekstiilien hankintaketjujen jäljitettävyys kasvaa, mikä on edellytys niiden vastuullisuuden kehittämiselle.
Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama monitieteinen FINIX-tutkimushanke tähtää systeemiseen muutokseen tekstiilialalla. Systeeminen muutos tarkoittaa sitä, että koko alan toimintalogiikka muuttuu: liiketoimintamallit, käytettävät materiaalit, tapamme ostaa ja kierrättää vaatteita.