Mallisto muovipulloista

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2021-04-20
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Halpakauppaketju Tokmanni on tuonut myyntiin kansainvälisen Trashcode-brändin vaate- ja asustemalliston, jonka tuotteiden valmistuksessa on käytetty kierrätettyjä PET-muovipulloja. Tokmanni hyödyntää 12-osaista uutuusmallistoa myös Aalto-yliopiston johtamassa FINIX-tutkimushankkeessa.

Huhtikuun puolivälissä Tokmanni-myymälöihin saapunut Trashcode-mallisto sisältää kaksi t-paitaa, tunikaa, jakkua, sifonkihuivia ja kangaskassia sekä kahdet leveälahkeiset housut. Tuotteiden polyesteri on valmistettu suurelta osin kierrätetyistä PET-muovipulloista: uutuusmallistossa yhteen jakkuun on käytetty 15, housuihin 12 ja tunikaan 11 muovipulloa. Jokaiseen T-paitaan, huiviin ja laukkuun muovipulloja on käytetty kuusi kappaletta. Malliston tuotteiden kankaat ovat muovipulloista ja polyesterikangasjätteistä tekstiilejä valmistavan Waste2Wearin käsialaa.

Kierrätysmuovipulloista tehdään ensin hiutaleita ja myöhemmin kuitua, lankaa ja kangasta. Trashcoden mukaan tällä menetelmällä valmistetun kierrätyspolyesterin tuotanto kuluttaa 70 prosenttia vähemmän energiaa, 75 prosenttia vähemmän hiilidioksidia ja 86 prosenttia vähemmän vettä kuin tavallisen polyesterin tuotanto.

Tokmanni ja Trashcode-mallisto mukana FINIX-hankkeessa

Tokmanni testaa ja kehittää Aalto-yliopiston johtamassa FINIX-tutkimushankkeessa kehitettävää elinkaaritiedon hallintasovellusta Trashcode-malliston avulla. Tokmanni syöttää tutkimushankkeessa kehitettävään sovellukseen tietoa esimerkiksi malliston vaatteiden valmistusmateriaaleista ja alkuperästä, vaatteissa käytetyistä kemikaaleista sekä vaatteisiin liittyvistä työoloista. Näin tekstiilien hankintaketjujen jäljitettävyys kasvaa, mikä on edellytys niiden vastuullisuuden kehittämiselle.

Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama monitieteinen FINIX-tutkimushanke tähtää systeemiseen muutokseen tekstiilialalla. Systeeminen muutos tarkoittaa sitä, että koko alan toimintalogiikka muuttuu: liiketoimintamallit, käytettävät materiaalit, tapamme ostaa ja kierrättää vaatteita.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Mikroaallot vaihtoehtona muovinkierrätyksessä

Muovipakkausten kierrätyksessä vaihtoehtoina ovat mekaaninen tai kemiallinen kierrätys. Drupa-messuilla esiteltiin kolmas vaihtoehto kemiallisen kierrätyksen rinnalle. Siinä mikroaallot tekevät työn.
Florian-Turkx

EFI ajattelee laatikon ulkopuolelta – lanseerasi ainutlaatuisen painosysteemin aaltopahvipakkauksille

Drupa-messuilla EFI esitteli yhdessä Packsizen kanssa personoidun täysväripainatukseen aaltopahvipakkauksille.
EFI

Scanpack 2024 -messuohjelma on julkaistu!

Skandinavian suurimman pakkausalan messun, Scanpackin pääohjelma on julkaistu. Scanpack järjestetään Svenska Mässanissa Göteborgissa 22.–25. lokakuuta. Näyttelyssä on 400 näytteilleasettajaa ja lisäksi vierailijoille on tarjolla laaja, lähes sadan numeron ohjelma.
Talare-pa-Scanpack-SVx

Nyt voi pantata God Morgonin mehupurkkeja

God Morgon aloitti yhteistyön Bowerin kanssa ja tarjoaa nyt panttia mehupurkeilleen. Tavoitteena on lisätä pakkausten kierrätystä tarjoamalla erilaisia etuja, kun pantti on rekisteröity.
God Morgon on yksi Ruotsin suurimmista mehuvalmistajista ja myy yli 15 miljoonaa mehupurkkia vuodessa Ruotsissa. Kuva: Lehdistökuva