Mallisto muovipulloista

JULKAISTU: 20. huhtikuun 2021
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


Halpakauppaketju Tokmanni on tuonut myyntiin kansainvälisen Trashcode-brändin vaate- ja asustemalliston, jonka tuotteiden valmistuksessa on käytetty kierrätettyjä PET-muovipulloja. Tokmanni hyödyntää 12-osaista uutuusmallistoa myös Aalto-yliopiston johtamassa FINIX-tutkimushankkeessa.

Huhtikuun puolivälissä Tokmanni-myymälöihin saapunut Trashcode-mallisto sisältää kaksi t-paitaa, tunikaa, jakkua, sifonkihuivia ja kangaskassia sekä kahdet leveälahkeiset housut. Tuotteiden polyesteri on valmistettu suurelta osin kierrätetyistä PET-muovipulloista: uutuusmallistossa yhteen jakkuun on käytetty 15, housuihin 12 ja tunikaan 11 muovipulloa. Jokaiseen T-paitaan, huiviin ja laukkuun muovipulloja on käytetty kuusi kappaletta. Malliston tuotteiden kankaat ovat muovipulloista ja polyesterikangasjätteistä tekstiilejä valmistavan Waste2Wearin käsialaa.

Kierrätysmuovipulloista tehdään ensin hiutaleita ja myöhemmin kuitua, lankaa ja kangasta. Trashcoden mukaan tällä menetelmällä valmistetun kierrätyspolyesterin tuotanto kuluttaa 70 prosenttia vähemmän energiaa, 75 prosenttia vähemmän hiilidioksidia ja 86 prosenttia vähemmän vettä kuin tavallisen polyesterin tuotanto.

Tokmanni ja Trashcode-mallisto mukana FINIX-hankkeessa

Tokmanni testaa ja kehittää Aalto-yliopiston johtamassa FINIX-tutkimushankkeessa kehitettävää elinkaaritiedon hallintasovellusta Trashcode-malliston avulla. Tokmanni syöttää tutkimushankkeessa kehitettävään sovellukseen tietoa esimerkiksi malliston vaatteiden valmistusmateriaaleista ja alkuperästä, vaatteissa käytetyistä kemikaaleista sekä vaatteisiin liittyvistä työoloista. Näin tekstiilien hankintaketjujen jäljitettävyys kasvaa, mikä on edellytys niiden vastuullisuuden kehittämiselle.

Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama monitieteinen FINIX-tutkimushanke tähtää systeemiseen muutokseen tekstiilialalla. Systeeminen muutos tarkoittaa sitä, että koko alan toimintalogiikka muuttuu: liiketoimintamallit, käytettävät materiaalit, tapamme ostaa ja kierrättää vaatteita.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Pakkauksen nestemäärä selville ilman kontaktia

Toppan on kehittänyt NFC-tunnisteen, jonka avulla pakkauksen sisällä oleva nestemäärä voidaan tunnistaa ilman kontaktia.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (21)

Kahvia juodaan entistä tarkemmalla mitalla

Sunnuntaina 1.10.2023 vietetään kansainvälistä kahvipäivää.
Fredman_suodatinpussi keittimessä_vaaka

Juhlavuoden jakkara uuteen laatikkoon

Alvar Aallon suunnittelema klassikko, kolmijalkainen Jakkara 60 juhlii tänä vuonna 90-vuotiasta taivaltaan. Juhlavuoden kunniaksi myös jakkaran pakkaus uudistettiin.
Artek_tuolipakkaus_sislt

Ei legoja PET-pulloista

LEGO on keskeyttänyt aikeensa valmistaa legopalikoita kierrätetyistä PET-pulloista.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (18)