Suomen lääketeollisuuden investoinnit kasvoivat viime vuonna 12 %. Lääkealan tuotanto kasvoi merkittävästi edellisvuodesta.
Lääkeala investoi yli 200 miljoonalla eurolla tutkimukseen ja tuotekehitykseen (+2 %). Sen lisäksi yritykset investoivat 53 miljoonalla eurolla tuotantoon. Kaiken kaikkiaan toimialan investoinnit kasvoivat 12 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Lääketeollisuus ry:n toimialaselvityksestä.
Lääkeyritysten investoinnit ovat olleet jo parin vuoden ajan kasvusuunnassa. Merkittävin osa lääkeyritysten investoinneista on tutkimusinvestointeja, erityisesti investointeja kliinisiin tutkimuksiin. Kliinisten lääketutkimusten pitkään jatkunut alamäki alkaa taittua, mutta nopeaa käännettä kasvuun ei ole odotettavissa selvityksen mukaan. Suurimpana syynä on se, että kansainvälisestikin katsottuna kliinisten lääketutkimusten määrä laskee.
Suomella on hyvät mahdollisuudet saada kokoaan enemmän tutkimuksia, mutta se edellyttää selvityksen mukaan yhteiskunnalta vahvaa panostusta tutkimusekosysteemiin. Sosiaali- ja terveystietoa sisältävät rekisterit ovat tutkijoiden aarreaitta. Suomeen ollaan saamassa merkittävä lainsäädäntö, jonka ansiosta rekisterit saadaan laajemmin tutkimuskäyttöön. Muutos tukee paitsi tutkimusta myös digitalisaatiota ja sen eri muodossa syntyvää innovaatio- ja tutkimustoimintaa.
Vuonna 2017 lääkeyritykset investoivat rekisteritutkimuksiin vähintään 1,7 miljoonalla eurolla.
Viime vuonna Suomi sai myös ensimmäisen miljardin euron blockbuster-myyntirajan ylittäneen lääkevalmisteen. Kyseessä on naisille suunnattu Mirena-tuoteperhe, joka on kehitetty ja tuotettu Suomessa. Tuotetta valmistetaan Bayerin tehtaalla Turussa, ja se on konsernin myydyimpiä reseptilääkkeitä.