KBA puolustaa asemaansa pakkauspainamisessa

JULKAISTU: 7. kesäkuun 2016
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


Painokoneiden valmistaja KBA on markkinajohtaja useilla pakkauspainamisen laitemarkkinoilla ja aikoo pitää asemansa, vaikka haastajia tuli esiin lisää Drupassa.

Drupa-messuilla KBA kertoi, millä keinoilla yhtiö aikoo vahvistaa tuotevalikoimaansa ja asemaansa. Toimitusjohtaja Claus Bolza-Schünemann sanoi yhtiön kehittämisen painopisteen olevan kasvavissa pakkauspainamisen ja funktionaalisen painamisen markkinoissa. Myös innovaatioiden kehittäminen tuotteisiin kuuluu panostusalueisiin, ja tästä esimerkki on LED-UV painotekniikka.

KBA on erityisen vahva suuren volyymin taivekartonkipainamisessa. Rapida-offsetkoneet ovat suosittuja tässä markkinasegmentissä, ja yhtiön mukaan yli 60 % niistä myydäänkin taivekartongin painajille. Messuilla on esillä mm. nopea Rapida 145 kaksoispinosyötöllä. Yhtiö panostaa myös viimeistelyyn ostamalla stansseja valmistavan Iberica-yhtiön Ceruttilta.

KBA:n johtaja Ralf Sammels odottaa offsetpainamisen jatkuvan dominoivana menetelmänä taivekartongin painamisessa lähivuosina. Painajat hakevat kuitenkin digitaalisia ratkaisuja lyhyiden sarjojen painamiseen, näytteiden tekoon ja variointiin. Näitä ratkaisuja kehittää myös KBA.

KBA ja Xerox kehittävät yhdessä digitaalista arkkipainokonetta taivekartongin painamiseen. Uusi painokone yhdistää KBA:n ja Xeroxin tekniikkaa ja tulee markkinoille vuoden 2017 alussa. Xerox on jo aikaisemmin päässyt markkinoille iGen-digipainokoneilla. Xeroxin mukaan noin 60 asiakasta maailmassa painaa pakkauksia iGen-koneillaan.

Uusi KBA VariJET 106 Powered by Xerox yhdistää Xeroxin Impika-mustesuihkutekniikan ja KBA Rapida 106 -arkkipainokoneen tekniikan. Laite on B1-koossa ja pystyy painamaan 4 500 arkkia tunnissa. Laitteen rakenne on modulaarinen, mikä mahdollistaa erilaisten in-line yksiköiden yhdistämisen siihen. Näitä voivat olla esimerkiksi päällystys, kylmäfoliointi, kartongin leikkuu, nuuttaus ja perforointi.

Uusia vaihtoehtoja taivekartongin painamiseen
Valtaosa pakkauksista painetaan yhä perinteisellä tekniikalla. Xeroxin arvion mukaan vain noin 3 % pakkauksista painetaan nyt digitaalisesta. Digitaalisen pakkauspainamisen markkinoiden odotetaan kuitenkin kasvavan eri arvioiden mukaan keskimäärin 16-21 prosenttia vuodessa aikavälillä 2015–2020. Kasvu on nopeaa erityisesti kartonkipakkausten painamisessa, jossa sarjat ovat lyhentyneet niin, että arviolta puolet töistä on alle 10 000 kappaleen sarjoja. Tämän ovat huomanneet kaikki painokoneiden valmistajat.

Uutena yrittäjänä markkinoille tulee Landa. Yhtiö kertoi, että Saksan johtaviin kuuluva taivekartongin painaja Balersbronn tulee olemaan Landan S10 nanopainokoneen testaaja. Myös amerikkalainen Imaginel tulee olemaan koneen betatestaaja.

HP pyrkii näille markkinoille Indigo-painokoneille, joita messuilla on runsaasti esillä jälkikäsittelylaitteineen. Myös Fuji esittelee uutta vaihtoehtoaan tähän segmenttiin. Fuji on kehittänyt B2-koon Jet Press 720S mustesuihkupainokoneestaan uuden version taivekartongin painamiseen. Laitteessa on parannettu muun muassa imutehoa, jotta se voi käsitellä entistä laajempaa raskaampien kartonkien valikoimaa.

Heidelbergin offset-koneita käytetään paljon pakkauspainamisessa, ja nyt yhtiöllä on myös digitaalinen vaihtoehto taivekartongin painamiseen suuressa mittakaavassa. Messuilla ensimmäistä kertaa esitelty Primefire 106 on inkjet-painokone, jolla saadaan aikaan korkeatasoista jälkeä suurella nopeudella.

Xeikon on saanut jalansijaa digitaalisessa etikettipainamisessa ja tavoittelee kasvua myös kartonkipakkauksissa. Messuilla on esillä uusi Xeikon FDU-stanssauslaite, joka sopii yhteen yhtiön painokoneiden kanssa.
 

 

 

Jatka lukemista

Ruotsi ottaa käyttöön muovipussiveron

Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt muovipussiveron käyttöönoton. Se tulee voimaan toukokuun alusta ja koskee sekä muovikasseja että kaupan ohuita muovipusseja. Vero ei koske kasseja, jotka on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.
plast-skatt-utvald

Uusi merkintäväri steriloituihin pakkauksiin

Merkintäjärjestelmiä valmistava Linx Printing Technologies on kehittänyt uuden mustesuihkuvärin, jolla voidaan merkitä ruokapakkauksia ennen niin sterilointia. Väri kestää hyvin kuumuutta ja kosteutta.
linx-ink-utvald

UPM investoi uuden sukupolven biokemikaaleihin

UPM käynnistää merkittävän kasvuhankkeen biokemikaaleissa ja investoi biojalostamoon Leunassa, Saksassa. Biojalostamo tuottaa sataprosenttisesti puupohjaisia biokemikaaleja, jotka mahdollistavat siirtymän fossiilisten raaka-aineiden käytöstä kestävämpiin vaihtoehtoihin useissa kuluttajalähtöisissä lopputuotteissa, kuten pakkauksissa.
upm-biokemikaalit-rakeet

Luovia vaihtoehtoja muovipakkauksille

Better with Less – Design Challenge -pakkaussuunnittelukilpailun kymmenen finalistityötä esittelevät luovia vaihtoehtoja muovipakkauksille. Tarve löytää vaihtoehtoja on ilmeinen, sanoo kilpailun tuomariston puheenjohtaja Ilkka Harju. Työt ovat nyt nähtävillä ja suosikkiaan voi äänestää verkossa.
better-kilpailu-liituaski

Uusimmat uutiset

Pakkauksen nestemäärä selville ilman kontaktia

Toppan on kehittänyt NFC-tunnisteen, jonka avulla pakkauksen sisällä oleva nestemäärä voidaan tunnistaa ilman kontaktia.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (21)

Kahvia juodaan entistä tarkemmalla mitalla

Sunnuntaina 1.10.2023 vietetään kansainvälistä kahvipäivää.
Fredman_suodatinpussi keittimessä_vaaka

Juhlavuoden jakkara uuteen laatikkoon

Alvar Aallon suunnittelema klassikko, kolmijalkainen Jakkara 60 juhlii tänä vuonna 90-vuotiasta taivaltaan. Juhlavuoden kunniaksi myös jakkaran pakkaus uudistettiin.
Artek_tuolipakkaus_sislt

Ei legoja PET-pulloista

LEGO on keskeyttänyt aikeensa valmistaa legopalikoita kierrätetyistä PET-pulloista.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (18)