Kartonkivuoka säästää suurkeittiössä

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2019-04-02
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Porvoon kaupungin keskuskeittiö on päätynyt testien ja laskelmien jälkeen käyttämään ruokien valmistuksessa DeLight-kartonkivuokia muovi- ja teräsvuokien sijasta. Kartonkivuoka oli selvästi edullisin vaihtoehto ja ajoi saman asian kuin muut vaihtoehdot.

Porvoon kaupungin koulujen ja päiväkotien ateriat tuotetaan nyt kylmävalmistusmenetelmällä keskitetysti keskuskeittiössä. Sieltä ne toimitetaan kypsennettäväksi palvelukeittiöille. Uusi ruokapalvelumalli korvasi aikaisemman mallin, jossa ruoka toimitettiin palvelukeittiöihin kuumana.

Porvoo tutki eri astiaratkaisuiden ympäristö- ja kustannusvaikutuksia VTT:n kanssa. Tuloksista kerrotaan Elintarvike ja Terveys -lehden numerossa 1/2019.

Tutkimuksessa vertailtiin kolmea pakkausvaihtoehtoa, jotka olivat pestävä GN-mitoitettu teräsvuoka, kertakäyttöinen PET-päällysteinen kartonkivuoka ja kertakäyttöinen PET-muovivuoka. Niistä kartonkivuoka oli selvästi edullisin vaihtoehto kaikki kustannukset huomioon ottaen. Sen kustannukset olivat vain noin 51 % teräsvuokavaihtoehtoon verrattuna.

Porvoo on valinnut ruokahuoltoon PET-päällysteisen kartonkivuoan, joka on osoittautunut käytännössä hyväksi ja tilaa säästäväksi. GN-mitoitetut vuoat toimittaa DeLight Packaging Oy, joka valmistaa vuokia Imatralla. Vuoka voidaan kierrättää kartonkikierrätyksessä.

Jatka lukemista

Dayton osti Thomekon elintarviketoiminnot

Päivittäistavara-, horeca- ja elintarvikealan laitteita ja huoltopalveluita toimittava Dayton Oy on ostanut Thomekon elintarviketeollisuuskone- ja -laitetoiminnot Suomessa. Dayton nousee kaupalla elintarviketeollisuuden kokonaisratkaisujen johtavaksi tarjoajaksi toimitusjohtaja Pekka Tiaisen mukaan.
dayton-tiainen-elintarviketeollisuus

Huhtamäki lahjoittaa kerta-astioita kriisiavuksi

Huhtamäki lahjoittaa tuotteittaan terveydenhuollon toimijoille, esimerkiksi yli kuusi miljoonaa kerta-astiaa sairaaloille ja hoitokodeille ympäri Eurooppaa ruokahygienian ja -turvallisuuden varmistamiseksi poikkeustilanteessa. Yhtiö tuottaa myös visiirejä ja avustaa Punaista Ristiä.
huhtamäki-ruokapakkaukset-food-service

Tampereella kehitetään biomateriaaleja

VTT, Tampereen ammattikorkeakoulu ja rakennus- sekä pakkausalaan liittyvät yritykset kehittävät kestävämpiä ja ympäristöystävällisempiä materiaaleja uusiin sovelluksiin. BeLight-hankkeen tavoitteena on myös verkostoituminen, kansainvälistyminen sekä muovin kiertotalouden mukaiset uudet liiketoimintamahdollisuudet.
belight-hanke-tampere-banneri

Muovikasseja korvataan muilla materiaaleilla

Yhä useampi suomalainen pakkaa ruokaostoksensa muuhun kuin muovikassiin. S-ryhmän ruokakaupoissa muovikassien myynti laski neljä prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019. Vain joka neljäs asiakas ostaa muovikassin kauppakäynnillään. Yhä useampi asiakas käyttää biohajoavaa kassia, paperikassia tai kestokassia.
s-ryhmä-muovikassit-kangaskassit

Uusimmat uutiset

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox

Brittiläisten päivittäistavarakauppojen pakkauspomot haluavat luopua muovista, mutta se ei ole helppoa

Aquapak-pakkausyrityksen uuteen tutkimukseen otti osaa sata brittiläisen päivittäistavarakaupan pakkausvastaavaa. Heistä enemmistö (92 prosenttia) suunnittelee luopuvansa kokonaan muovin käytöstä kuluttajapakkauksissaan.
Aquapak

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce