Kertakäyttöisten kahvikapselien kierrätykseen tulee uusia vaihtoehtoja. Nyt on saatavilla myös biomateriaalista tehty kapseli, jonka voi kompostoida myös kotonaan.
Uuden täysin biohajoavan kahvikapselin on kehittänyt pakkausten valmistaja ALPLA ja sen ensimmäinen käyttäjä on itävaltalainen Amann Kaffee -yritys.
ALPLA on kehittänyt uuden kahvikapselin yhteistyössä materiaalin valmistaja Golden Compoundin kanssa. Materiaali on bioperäistä, ja siinä on kuituna jauhettuja auringonkukan siementen kuoria. Valmistajan mukaan kapseli ja sen sulkeva kalvo hajoavat täysin puutarhakompostissa enintään kuudessa kuukaudessa. Siementen kuoret ovat elintarviketuotannon sivuvirtaa, eikä niiden käyttö kilpaile elintarviketuotannon kanssa.
Uusi tuote vähentää valmistajan mukaan fossiilisen muovin käyttöä ja hiilidioksidipäästöjä. Sen barrieeriominaisuudet vastaavat muovisten kapselien ominaisuuksia.
Kapselimarkkinat kasvavat nopeasti
Alhström-Munksjö on tuonut markkinoille palkitun kahvikapselin, jonka voi panna biojätekeräykseen. Tuote hajoaa teollisissa kompostoreissa jopa viidessä viikossa. Kompostoituvien kapseleiden raaka-aineet ovat maissitärkkelys ja luonnon kuidut.
Ruotsalainen kahviyritys Löfberg on lanseerannut biomuovista tehdyt kahvikapselit, jotka voi panna biojätekeräykseen. Kompostoituvien kapseleiden raaka-aineet ovat sokeriruoko ja sokerijuurikas.
Kahvikapseleiden markkinat ovat kasvaneet nopeasti Euroopassa, ja niiden osuus kahvimarkkinoista on Löfbergin mukaan noin 30 %. Nyt kahvikapselit valmistetaan valtaosin uusiutumattomista raaka-aineista kuten muovista ja alumiinista.
Suomessa Pauligin muovista tehdyt Cupsolo-kapselit eivät sisällä lainkaan alumiinia. Ne voidaan tyhjänä lajitella muovijätteeseen.