Kädenjälki-ohjeistus osoittaa ympäristöhyödyt

Teksti:Terhi Varonen
JULKAISTU: 2024-02-13
PÄIVITETTY: 2024-02-21

Tieteeseen perustuvalla Kädenjälki-ohjeistuksella yritykset voivat osoittaa kiertotalousratkaisujensa ympäristöhyödyt. VTT ja LUT-yliopisto päivittivät kädenjälkeä koskevan ohjeistuksensa tarjotakseen yrityksille läpinäkyvän ja tarkan keinon osoittaa kiertotalousratkaisujensa positiiviset ympäristövaikutukset. Ohjeistuksen noudattaminen tarjoaa yrityksille tieteeseen perustuvan tavan arvioida positiivisia vaikutuksia ympäristöön ja viestiä niistä. Sitä voidaan hyödyntää myös globaalin ilmastoneutraaliuden tavoittelussa.

Kädenjälkeen liittyvän VTT:n ja LUT-yliopiston kahdeksanvuotisen yhteistyön tavoitteena on ollut luoda luotettava malli, jolla yritykset voivat osoittaa tarjoamiensa tuotteiden ja palvelujen positiiviset ympäristövaikutukset.

Tutkimuskumppanit keskittyivät hiljattain päättyneessä hankkeessa yritysten ilmastoneutraaliuden eteen tekemään työhön ja kiertotalousratkaisujen positiivisiin ympäristövaikutuksiin. Päivitetty ohjeistus auttaa yrityksiä laskemaan ja viestimään hyvistä aikaansaannoksistaan tieteeseen perustuen ja ilman viherpesua, mikä auttaa myös saamaan kilpailuetua globaaleilla markkinoilla.

Kädenjälkiohjeistus perustuu kansainvälisesti tunnustettuihin ja ISO-standardisoituihin elinkaaren arviointimenetelmiin ja se laajentaa näiden menetelmien soveltamisalaa yritysten tarjoamien ratkaisujen ja vaihtoehtoisten perusratkaisujen ympäristövaikutusten vertailuun. Kädenjälki syntyy, jos yrityksen tarjoama ratkaisu pienentää muiden toimijoiden, esimerkiksi sen asiakkaiden, jalanjälkeä. Yritykset voivat siis tarjota ratkaisuja, jotka vaikuttavat globaaleihin ilmastoneutraaliustavoitteisiin pienentämällä oman jalanjäljen lisäksi myös muiden jalanjälkeä.

Kädenjälkiohjeistus päivitettiin myös soveltumaan erilaisiin kiertotalousstrategioihin, joita yritykset voivat hyödyntää kiertotalousratkaisuissaan. Ohjeistusta on testattu hankkeeseen osallistuneiden yrityskumppaneiden ratkaisuilla. Ohjeistus tarjoaa yrityksille mahdollisuuden tunnistaa asiakkaidensa kannalta entistä kestävämmät ja ympäristön kannalta vastuullisemmat tuotteet ja palvelut ja viestiä niistä.

Budjetti, rahoitus ja projektikumppanit

Kädenjälkeen liittyvä tutkimustyö on ollut VTT:n koordinoimaa. Tutkimushankkeen elinkaareen on sisältynyt vuosina 2016–2024 kolme projektia: Carbon Handprint (2016–2018), Environmental Handprint (2018–2021) ja Carbon Neutrality Empowered by Handprint (2021–2024). Työ on toteutettu VTT:n, LUT-yliopiston ja useiden suomalaisten yrityskumppaneiden tiiviinä yhteistyönä. Hanketta ovat rahoittaneet Business Finland, yrityskumppanit, VTT ja LUT-yliopisto.

Jatka lukemista

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

UPM sponsoroi Pentawardsia korostaakseen kestävää muotoilua

UPM laajentaa yhteistyötään kansainvälisen pakkaussuunnitteluyhteisön Pentawardsin kanssa ja ryhtyi sen yhdeksi pääsponsoreista.
pentawards

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Stora Ensolta uusi vuokapakkaus

Stora Enso esitteli PacTec-messuilla uuden vastuullisen elintarvikkeiden aaltopahvipakkauksen. Ondarove on kuitupohjainen ja helposti kierrätettävä vuokapakkaus, joka säästää materiaalia ja vähentää muovin käyttöä. Siihen voidaan painaa sekä sisä- että ulkopintaan.
stora ensoc

Uusimmat uutiset

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox

Brittiläisten päivittäistavarakauppojen pakkauspomot haluavat luopua muovista, mutta se ei ole helppoa

Aquapak-pakkausyrityksen uuteen tutkimukseen otti osaa sata brittiläisen päivittäistavarakaupan pakkausvastaavaa. Heistä enemmistö (92 prosenttia) suunnittelee luopuvansa kokonaan muovin käytöstä kuluttajapakkauksissaan.
Aquapak

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce