Jatkosopimus mahdollistaa muovin kierrätysasteen nostamisen

JULKAISTU: 26. toukokuun 2021
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


Fortum ja muovipakkausten tuottajayhteisö Suomen Uusiomuovi Oy ovat allekirjoittaneet jatkosopimuksen kuluttajamuovipakkausten kierrättämisestä Fortumin Riihimäen muovijalostamolla. Nykyinen sopimus päättyy tämän vuoden lopussa ja uusi kaksivuotinen sopimuskausi alkaa vuonna 2022 sisältäen lisäksi kuusi optiovuotta. Sopimus mahdollistaa kuluttajamuovin käsittelyyn tarvittavan kapasiteetin kasvattamisen ja muovin kierrätysasteen nostamisen Suomessa.

Muovipakkausten erilliskeräys aloitettiin Suomessa 2016, ja keräys hoidetaan joko suoraan kotitalouksista tai Rinki-ekopisteiden kautta. Muovipakkauksia lajitellaan kotitalouksissa yhä enemmän: vuonna 2020 muovipakkausten erilliskeräys kasvoi edellisvuodesta yli 40 prosentilla.

Pelkkä jätteiden kerääminen ja kuljettaminen samaan paikkaan ei vielä toteuta pakkauksille asetettuja kierrätystavoitteita, vaan jätteet tulee kierrättää ja käsitellä, jotta ne voidaan käyttää raaka-aineina uudelleen. Fortum käsittelee Suomessa erilliskerätyt kuluttajamuovipakkaukset mekaanisesti Riihimäen muovijalostamolla, jonka kapasiteetti on tällä hetkellä täynnä. Jotta pakkausmuovi saadaan kierrätettyä uusiomuovikäyttöön mahdollisimman tehokkaasti, muovi pitää pystyä kierrättämään paikallisesti Suomessa. Sitä kautta kotimainen teollisuus saa käyttöönsä tarvitsemaansa muoviraaka-ainetta. Muovinkierrätyksen ympäristöhyödyt toteutuvat täysimääräisesti vain, jos kierrätysmuovilla pystytään korvaamaan neitseellistä muoviraaka-ainetta ja kierrätysraaka-aineelle on kysyntää.

– Suomalainen kierrätysmuovimarkkina on kehitysvaiheessa ja se kaipaa toimiakseen investointeja. Pitkäaikainen sopimus tuottajayhteisön kanssa mahdollistaa Riihimäen muovijalostamon uudistamisen ja kapasiteetin kasvattamisen, sanoo Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnan johtaja Kalle Saarimaa.

Kierrätysasteen nostamiseksi on keskeistä kehittää uusia uusiomuovista valmistettuja lopputuotteita ja yhdessä brändinomistajien ja kaupan alan toimijoiden kanssa tarjota kuluttajille muovipakkaustuotteita, jotka lähtökohtaisesti sopivat kierrätettäviksi.

– Tavoitteenamme pakkausjätehuollon kehittämisessä on, että muovipakkaukset olisivat entistä paremmin kierrätettäviä ja että kotimaista kierrätyskapasiteettia saataisiin kehitettyä niin, että kierrätysaste pystyttäisiin nostamaan jopa yli 50 prosenttiin. Mekaaniseen käsittelyyn pohjautuva ratkaisu, mistä tässäkin on kyse, on tällä hetkellä tiedossa ja toiminnassa olevista teknologioista ilmaston kannalta paras vaihtoehto, toteaa Suomen Uusiomuovin toimitusjohtaja Vesa Soini.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Pakkauksen nestemäärä selville ilman kontaktia

Toppan on kehittänyt NFC-tunnisteen, jonka avulla pakkauksen sisällä oleva nestemäärä voidaan tunnistaa ilman kontaktia.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (21)

Kahvia juodaan entistä tarkemmalla mitalla

Sunnuntaina 1.10.2023 vietetään kansainvälistä kahvipäivää.
Fredman_suodatinpussi keittimessä_vaaka

Juhlavuoden jakkara uuteen laatikkoon

Alvar Aallon suunnittelema klassikko, kolmijalkainen Jakkara 60 juhlii tänä vuonna 90-vuotiasta taivaltaan. Juhlavuoden kunniaksi myös jakkaran pakkaus uudistettiin.
Artek_tuolipakkaus_sislt

Ei legoja PET-pulloista

LEGO on keskeyttänyt aikeensa valmistaa legopalikoita kierrätetyistä PET-pulloista.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (18)