K-ryhmä on sitoutunut puolittamaan ruokahävikin vuoteen 2030 mennessä vuoden 2019 tasosta. Tavoitteeseen pääsemiseksi mietitään jatkuvasti uudenlaisia ratkaisuja yhdessä tavarantoimittajien kanssa. Nyt hävikkiä hyödyntävistä tuotteista koostuva Hyvis-sarja täydentyy valmisruoalla: Hyvis-tomaattijuustokeitolla, jonka valmistuksessa käytetään K-ryhmän keskusvaraston hävikkitomaatteja ja Juustoportin ylijäämäjuustoa.
Hevi-tuotteet saattavat kolhiintua matkalla keskusvarastolle, kun taas osa ei täytä vaadittuja ulkonäköstandardeja. Tällaiset myyntiin kelpaamattomat, mutta täysin syömäkelpoiset tuotteet ovat erinomainen raaka-aine esimerkiksi keitolle. Hyvis-tomaattijuustokeiton valmistaa Juustoportin Kasvis Galleria Kuopiosta.
– Keitossa on noin 40 prosenttia tuoreita hävikkitomaatteja. Täyteläinen maku tulee pitkään kypsyneistä Isabella- ja Grand Reserve -juustoista. Myös keiton juustot ovat ylijäämätuotteita. Laadultaan ne ovat ensiluokkaisia, mutta eivät täytä Juustoportin ulkonäköstandardeja juustopakkauksiin, esimerkiksi halkeamien vuoksi. Keittoihin ne sopivat loistavasti, kertoo Juustoportin markkinoinnista vastaava johtaja Niklas Keski-Kasari.
Se kuinka paljon keittoa voidaan valmistaa, riippuu siitä, miten paljon tomaattihävikkiä syntyy.
– Lähtökohta hävikkituotteissa on hieman nurinkurinen, sillä ne valmistetaan raaka-aineista, joita toivoisimme, ettei meillä olisi. Haluamme kuitenkin hyödyntää väistämättä jäävän hävikin fiksulla tavalla, sanoo Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.
Uusi tuote vastaa asiakkaiden tarpeisiin, sillä lihattomat valmisruoat kiinnostavat kuluttajia ja niitä toivotaan lisää valikoimiin. Hyvis-tomaattijuustokeitto on saatavilla K-kaupoista huhtikuusta alkaen.