Hyvinvointi korostuu ruokavalinnoissa

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2018-03-19
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Henkilökohtainen hyvinvointi korostuu valintaperusteena ruokavalinnoissa Raision teettämän kyselyn mukaan. Ruokakäyttäytyminen muuttuu nyt vauhdilla.

Ruokakulttuuri elää Raision tiedotteen mukaan parhaillaan murrosvaihetta, joka on vasta alussa. Sen ytimessä on kasvipohjaisten elintarvikkeiden käytön yleistyminen. Tämän voi havaita selvästi erilaisista kauratuotteista, joiden kysyntä jatkaa kasvuaan. Raision teettämässä Ruokakulttuurin muutos -kyselyssä selvitettiin syömiseen liittyviä asennemuutoksia. Tärkeimmäksi vaikuttimeksi paljastui halu lisätä omaa hyvinvointia, mitä pidettiin tärkeämpänä kuin esimerkiksi eettisiä syitä ja rahan säästämistä. Vähiten vaikutusta on lähipiirin neuvoilla.

”Ihmisten ruokakäyttäytyminen muuttuu nyt vauhdilla. Muutos alkoi muutamia vuosia sitten, ja on nähtävissä, että se kiihtyy entisestään. Suurina trendeinä ovat kasvipohjaisten tuotteiden käytön lisääminen ja hyvinvoinnin korostaminen ruokaan liittyvissä valinnoissa”, kertoo Mika Kukkurainen Raisiosta.

Ruokakulttuurin muutos -kyselyssä selvitettiin, minkä ruoka-aineiden käyttöä suomalaiset ovat lisänneet tai vähentäneet kahden viime vuoden aikana. Samalla selvitettiin myös, minkä syiden takia ihmiset ovat muuttaneet syömistapojaan. Vuodenvaihteessa toteutettuun kyselyyn vastasi yhteensä 1022 iältään 18–74-vuotiasta suomalaista. Heistä 53 prosenttia oli naisia ja 47 prosenttia miehiä.

Kasvisten ja kasvipohjaisten ruokien syöminen lisääntyy. Kuluttajakyselyn mukaan eniten suomalaiset ovat lisänneet hedelmien, marjojen ja kasvisten syöntiä. Yli puolet kertoo kasvattaneensa niiden käyttöä kahden vuoden aikana. Kalaa syö aiempaa useammin noin kolmannes suomalaisista. Varsinkin miehet ovat lisänneet kalan kulutusta. TOP 5 -listan täydentää kaura. Kauran suosiossa on selvä kasvupiikki muihin viljoihin verrattuna.

Kasvipohjaisia proteiinituotteita kertoo käyttävänsä aiempaa useammin 16 prosenttia vastaajista. Noudatetuista erityisruokavalioista yleisimpien joukossa ovat lakto-ovo-vegetaarinen ja vegaaninen ruokavalio.

 

 

 

Jatka lukemista

Metsä Group pilotoi hiilidioksidin talteenottoa Raumalla – tavoitteena koetehdas

Metsä Group aikoo kokeilla ensi kesänä Rauman sellutehtaalla puuperäisen hiilidioksidin talteenottoa. Sitä voitaisiin hyödyntää fossiilisia materiaaleja ja polttoaineita korvaavien tuotteiden raaka-aineena, mutta ensin teknologioiden ja markkinoiden pitäisi kehittyä.
Biotehdas

Orapacille Pohjoismaiden ensimmäinen uuden sarjan KBA-stanssauskone

Oravaisen tehtaille asennettiin marraskuussa harvinaislaatuinen stanssauskone. Se pystyy käsittelemään käyriä aaltopahviarkkeja paremmin kuin edeltäjänsä.
20241009_120639

Suomalaiskeksintö: pakkauspaperin biomuovikalvo kestää rasvan ja hapen

Suomalainen metsä- ja paperiyhtiö UPM on kehittänyt yhdessä yhdysvaltalaisen Eastmanin kanssa uuden pakkauspaperin elintarvikkeille. Materiaaliin on lisätty rasvan- ja hapenkestävä kalvo, joka on valmistettu selluloosapohjaisesta biomuovista. Näin kertoo Pohjoismaiden biomuoviyhdistys (Nordisk Bioplastförening) verkkosivuillaan.
upm-biobarrier-toppx

VTT aikoo jalostaa metsäteollisuuden päästöt kierrätysmuoviksi

VTT avasi talteenotettua hiilidioksidia hyödyntävän pilottilaitoksen, jonka tavoitteena on jalostaa metsäteollisuuden päästöt pitkäikäiseksi, kierrätettäväksi muoviksi.
vtt

Uusimmat uutiset

Kierrätettävä ja lämmöllä suljettava paperiuutuus Billerudilta

Billerud on kehittänyt kierrätettävän ja lämmöllä suljettavan paperin. Se on suunniteltu korvaamaan muovi pakkauksissa, joissa vaaditaan kierrätystä ja hyvää tiiviyttä.
Billerudx

Metsä Board sulkee Takon tehtaan Tampereella

Metsä Boardin kartonkitehtailta loppuu yli 200 työtehtävää. Takon tehtaan sulku päättää 160-vuotisen puunjalostuksen Tampereen keskustan tontilla.
Tako-mill

Trumpin tullit haittaavat pakkausteollisuuden toimintaa

Presidentti Donald Trumpin uudet tullit Kanadasta, Meksikosta ja Kiinasta tuotaville tuotteille voivat vaikuttaa merkittävästi pakkausteollisuuteen, kirjoittaa GlobalData.
trumpx

UPM ja Orkla Suomi piloitoivat paperisen suklaakääreen

UPM Specialty Papers ja Orkla Suomi pilotoivat uutta paperikäärettä Panda Maitosuklaalevyn ympärille. Kuuden kuukauden pilottijakson aikana se korvaa PP-muovikääreet. Uudistetuissa pakkauksissa olevia maitosuklaalevyjä on nyt saatavilla kaupoissa eri puolilla Suomea.
PANDA_Maitosuklaa_145g_UUSI