Hyvinvointi korostuu ruokavalinnoissa

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2018-03-19
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Henkilökohtainen hyvinvointi korostuu valintaperusteena ruokavalinnoissa Raision teettämän kyselyn mukaan. Ruokakäyttäytyminen muuttuu nyt vauhdilla.

Ruokakulttuuri elää Raision tiedotteen mukaan parhaillaan murrosvaihetta, joka on vasta alussa. Sen ytimessä on kasvipohjaisten elintarvikkeiden käytön yleistyminen. Tämän voi havaita selvästi erilaisista kauratuotteista, joiden kysyntä jatkaa kasvuaan. Raision teettämässä Ruokakulttuurin muutos -kyselyssä selvitettiin syömiseen liittyviä asennemuutoksia. Tärkeimmäksi vaikuttimeksi paljastui halu lisätä omaa hyvinvointia, mitä pidettiin tärkeämpänä kuin esimerkiksi eettisiä syitä ja rahan säästämistä. Vähiten vaikutusta on lähipiirin neuvoilla.

”Ihmisten ruokakäyttäytyminen muuttuu nyt vauhdilla. Muutos alkoi muutamia vuosia sitten, ja on nähtävissä, että se kiihtyy entisestään. Suurina trendeinä ovat kasvipohjaisten tuotteiden käytön lisääminen ja hyvinvoinnin korostaminen ruokaan liittyvissä valinnoissa”, kertoo Mika Kukkurainen Raisiosta.

Ruokakulttuurin muutos -kyselyssä selvitettiin, minkä ruoka-aineiden käyttöä suomalaiset ovat lisänneet tai vähentäneet kahden viime vuoden aikana. Samalla selvitettiin myös, minkä syiden takia ihmiset ovat muuttaneet syömistapojaan. Vuodenvaihteessa toteutettuun kyselyyn vastasi yhteensä 1022 iältään 18–74-vuotiasta suomalaista. Heistä 53 prosenttia oli naisia ja 47 prosenttia miehiä.

Kasvisten ja kasvipohjaisten ruokien syöminen lisääntyy. Kuluttajakyselyn mukaan eniten suomalaiset ovat lisänneet hedelmien, marjojen ja kasvisten syöntiä. Yli puolet kertoo kasvattaneensa niiden käyttöä kahden vuoden aikana. Kalaa syö aiempaa useammin noin kolmannes suomalaisista. Varsinkin miehet ovat lisänneet kalan kulutusta. TOP 5 -listan täydentää kaura. Kauran suosiossa on selvä kasvupiikki muihin viljoihin verrattuna.

Kasvipohjaisia proteiinituotteita kertoo käyttävänsä aiempaa useammin 16 prosenttia vastaajista. Noudatetuista erityisruokavalioista yleisimpien joukossa ovat lakto-ovo-vegetaarinen ja vegaaninen ruokavalio.

 

 

 

Jatka lukemista

Raisiolle uusi toimitusjohtaja kesäkuussa

Raisio Oyj:n hallitus on nimittänyt yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi kauppatieteiden maisteri Pasi Flinkmanin. Hän aloittaa Raisio Oyj:n toimitusjohtajana 15.6.2024. Flinkman siirtyy Raisioon Orkla Suomen toimitusjohtajan tehtävästä.
Finland

Pakkaus- ja printtimessuilla vilkasta

Pakkausalan ja graafisen teollisuuden ammattitapahtuma keräsi runsaasti kävijöitä Helsingin Messukeskukseen 13.-14.3.2023. PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic 2024 -tapahtuman kävijämäärä nousi edellisestä kerrasta 36 % ja oli 4 387.
stora

Ruotsi ottaa käyttöön muovipussiveron

Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt muovipussiveron käyttöönoton. Se tulee voimaan toukokuun alusta ja koskee sekä muovikasseja että kaupan ohuita muovipusseja. Vero ei koske kasseja, jotka on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.
plast-skatt-utvald

UPM investoi uuden sukupolven biokemikaaleihin

UPM käynnistää merkittävän kasvuhankkeen biokemikaaleissa ja investoi biojalostamoon Leunassa, Saksassa. Biojalostamo tuottaa sataprosenttisesti puupohjaisia biokemikaaleja, jotka mahdollistavat siirtymän fossiilisten raaka-aineiden käytöstä kestävämpiin vaihtoehtoihin useissa kuluttajalähtöisissä lopputuotteissa, kuten pakkauksissa.
upm-biokemikaalit-rakeet

Uusimmat uutiset

Brittiläisten päivittäistavarakauppojen pakkauspomot haluavat luopua muovista, mutta se ei ole helppoa

Aquapak-pakkausyrityksen uuteen tutkimukseen otti osaa sata brittiläisen päivittäistavarakaupan pakkausvastaavaa. Heistä enemmistö (92 prosenttia) suunnittelee luopuvansa kokonaan muovin käytöstä kuluttajapakkauksissaan.
Aquapak

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

Biomuovilla on oleellisesti pienemmät CO2-päästöt verrattuna perinteiseen muoviin

Iso-Britanniassa, Kiinassa ja Sveitsissä olevat tutkijat ovat osoittaneet, että kun fossiilinen muovi korvataan biohajoavalla biomuovilla, syntyy merkittävästi vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Näin kirjoittaa Nordisk Bioplast-yhdistys omilla verkkosivuillaan.
Global warming concept