Perjantaina 14. lokakuuta vietetään munapäivää, jonka Kansainvälinen munakomissio perusti vuonna 1996 ja jota vietetään maailmanlaajuisesti. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan 86 prosenttia ruotsalaisista syö kananmunia useita kertoja viikossa ja seitsemän kymmenestä kuluttajasta pitää kananmunaa edullisena ruokana.
Tuoreen asennetutkimuksen mukaan 86 prosenttia ruotsalaisista syö kananmunia useita kertoja viikossa ja kulutus on keskimäärin 5,3 munaa viikossa. Säännöllisesti liikkuvat ja 3544-vuotiaat syövät keskimääräistä enemmän munia. Munat ovat myös ”pakko olla kotona” -elintarvikelistan kärjessä, edellä esimerkiksi leipää, pastaa, maitoa, riisiä ja perunoita. Suurin osa (56 prosenttia) pitää kananmunia yhtenä ravitsevimmista elintarvikkeista, joita he voivat syödä, ja 77 prosenttia pitää kananmunaa edullisena ruokana.
– Munat ovat todella superruokaa, ne sisältävät melkein kaikki ravintoaineet, joita me ihmiset tarvitsemme kasvaaksemme ja tunteaksemme olomme hyväksi. Tutkimus osoittaa myös, että munia käytetään päivän kaikilla aterioilla, aamusta iltaan, sanoo Pernilla Alsén, toimialajärjestö Swedish Eggin tiedottaja.
Tutkimus osoittaa, että 32 prosenttia ruotsalaisista 18–24-vuotiaista kuluttajista on lisännyt kananmunien kulutustaan kuluneen vuoden aikana.
Kananmunan kuori myös säilyttää tuotteen erittäin hyvin. Jäljtettävyyden vuoksi jokainen Suomessa tuotettu munankuori on yksilöity leimalla ennen munien pakkaamista kuitupakkaukseen. Munien alkuperän saa selville kuoren pinnalla olevasta leimasta. Leimaa voit lukea näin:
Tuotantotapa = ensimmäinen numero, esim. 2
Maatunnus = kaksikirjaiminen lyhennys, esim. FI
Tilatunnus = viisinumeroinen tilanumero, esim. 12345
Kuoressa voi olla lisätietona myös pakkaamon tunnus.