HKScan myy liiketoimintonsa Baltiassa

Teksti:Terhi Varonen
JULKAISTU: 2022-12-14
PÄIVITETTY: 2023-03-01


HKScan  on allekirjoittanut sopimuksen, jolla se myy Baltian tytäryhtiöidensä AS HKScan Estonian, AS HKScan Latvian ja UAB HKScan Lietuvan, jotka yhdessä muodostavat Baltian liiketoimintayksikön, osakkeet virolaiselle AS Maag Gruppille. Velaton kauppahinta on 90 miljoonaa euroa, josta 20 miljoonan euron osuus on ehdollinen erikseen määritellyn kaupan kohteena olevan lihaliiketoiminnan ja Maag Gruppin Baltian lihaliiketoiminnan seuraavien vuosien yhteenlasketulle tulokselle. Kiinteästä 70 miljoonan euron kauppahinnasta 55 miljoonaa euroa maksetaan yrityskaupan toteuttamisen (closing) yhteydessä ja loput seuraavan kolmen vuoden aikana.

Yrityskauppa muuttaa HKScanin rakennetta ja taloudellisia tunnuslukuja. Baltian liiketoiminta siirretään lopetettuihin toimintoihin HKScanin vuoden 2022 tilinpäätöksessä. Yrityskaupan seurauksena konsernin vuoden 2022 liikevaihdon arvioidaan laskevan noin 210 miljoonaa euroa, liiketuloksen paranevan noin 26 miljoonaa euroa ja vertailukelpoisen liiketuloksen paranevan noin 11 miljoonaa euroa. Kaupan yhteydessä konsernin odotetaan laskevan Baltian liiketoimintojen kirjanpitoarvon 90 miljoonaan euroon vuoden 2022 lopussa, mikä vastaa johdon parasta käsitystä tulevaisuuden näkymistä kaupan toteuttamisen jälkeen. Alaskirjaus nostaa väliaikaisesti konsernin nettovelkaantumisastetta arviolta noin 6 prosenttiyksikköä vuoden 2022 lopussa. Kaupan toteuttamisen yhteydessä nettovelkaantumisasteen odotetaan laskevan ensin noin 19 prosenttiyksikköä ja kiinteän kauppahinnan myöhempien maksuerien johdosta noin 5 prosenttiyksikköä lisää. Kaupan kokonaisvaikutuksen odotetaan parantavan HKScanin nettovelkaantumisastetta 18 prosenttiyksikköä.

HKScan julkistaa välittömästi tämän pörssitiedotteen jälkeen toisen pörssitiedotteen, jossa yhtiö kertoo Baltian liiketoimintojen myynnin vaikutuksesta maaliskuussa 2021 liikkeelle laskemansa joukkovelkakirjalainan ehtoihin.

Kaupan odotetaan toteutuvan vuoden 2023 toisella puoliskolla ja sen toteutuminen edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksyntää Virossa ja Latviassa. HKScanin Baltian tytäryhtiöiden liiketoiminnot sekä henkilöstö siirtyvät uudelle omistajalle vasta kaupan toteuttamisen yhteydessä.

HKScanin Baltian tuotantoyksiköt sijaitsevat Viron Rakveressa, Tabasalussa ja Viiratsissa sekä Latvian Jelgavassa. Yhtiön kuluttajabrändejä Baltiassa ovat Rakvere, Tallegg, Rigas Miesnieks, Jelgava ja Klaipedos Maistas. Baltian liiketoimintojen liikevaihto vuonna 2021 oli 170 miljoonaa euroa (Q1-3/2022: 143,6 milj. euroa), liiketulos -5,4 miljoonaa euroa (Q1-3/2022: -26,6 milj. euroa) ja henkilöstöä kolmessa maassa on keskimäärin noin 1 500.  HKScan on toiminut Baltiassa kesästä 1998 asti.

AS Maag Grupp on yli 25 vuotta vanha virolainen liha- ja maitotuotteita valmistava elintarvikeyhtiö. Maagin liikevaihto oli 233 miljoonaa euroa vuonna 2021 ja sillä on noin 1 000 työntekijää Virossa, Puolassa ja Suomessa. Yhtiön tunnettuja kuluttajabrändejä ovat Tere, Farmi, Deary, Rannarootsi, Rannamõisa ja Pouttu.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox

Brittiläisten päivittäistavarakauppojen pakkauspomot haluavat luopua muovista, mutta se ei ole helppoa

Aquapak-pakkausyrityksen uuteen tutkimukseen otti osaa sata brittiläisen päivittäistavarakaupan pakkausvastaavaa. Heistä enemmistö (92 prosenttia) suunnittelee luopuvansa kokonaan muovin käytöstä kuluttajapakkauksissaan.
Aquapak

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce