Food 2.0 -hanke kehittää tulevaisuuden ruokajärjestelmää

Teksti:Terhi Varonen
JULKAISTU: 2024-02-16
PÄIVITETTY: 2024-02-21

 

Valion Food 2.0 -tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeen tavoitteena on luoda Suomeen ruokajärjestelmä, jossa kasvua ja lisäarvoa rakennetaan kestävän tuotannon pohjalle. Ohjelman kesto on viisi vuotta ja se käynnistyy tänä vuonna. Food 2.0 -hankkeelle on myönnetty 10 miljoonan euron rahoitus Business Finlandin veturiyritysten haastekilpailussa. Lisäksi Business Finland varautuu rahoittamaan 20 miljoonalla eurolla Valion kumppaniverkostossa tehtäviä Food 2.0. -kokonaisuuteen kuuluvia hankkeita.

Valion roolina on käynnistää ja johtaa laaja-alaista yhteistyötä sekä tutkimus- ja kehitysprojekteja nykyisten ja uusien kumppaniensa kanssa. Ruokajärjestelmään kytkeytyy Suomessa satoja yrityksiä ja muita toimijoita, ja verkostoon tavoitellaan vähintään sataa kumppania. Valion ja yhteistyöverkoston tavoitteena on aikaansaada Suomessa yhteensä 100 miljoonan euron lisäsatsaus tutkimus- ja kehitystoimintaan viiden vuoden aikana, ja ruokajärjestelmään kytkeytyvän viennin kasvatus yli miljardilla eurolla hankkeen jälkeisinä vuosina. Valio on ensimmäinen ruoka-alan yritys, jonka Business Finland on valinnut veturiyritykseksi.

Nykyinen globaali ruoan tuotantoketju on haasteiden edessä: maailman väestö kasvaa, ja ruoan tarpeen arvioidaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä, Valio kertoo tiedotteessaan. Sään ääri-ilmiöt, erityisesti kuivuus, lisääntyvät ilmastonmuutoksen myötä alueilla, joilla ruokaa tuotetaan nykyisin paljon. Siksi pohjoisten alueiden, kuten Suomen merkitys ruoantuotannossa kasvaa. Viimeaikaiset globaalit kriisit kuten koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa häiritsevät ruokaan liittyviä toimitusketjuja ja uhkaavat huoltovarmuutta. Maailmantilanne on myös nostanut tärkeimpien tuotantopanosten kuten lannoitteiden ja energian hintoja. Sen vuoksi alkutuottajat kamppailevat Suomessa ennennäkemättömien kannattavuushaasteiden kanssa.

Samaan aikaan ruoantuotannon ympäristövaikutuksia on vähennettävä. Koko ruokajärjestelmän − niin kasvin- kuin eläintuotannon − on toimittava nykyistä kokonaisvaltaisemmin kiertotalouden ja resurssitehokkuuden periaatteiden mukaisesti.

Kestävässä ruokajärjestelmässä ravinteet, energia ja sivuvirrat kiertävät. Tavoitteena on säästää luonnonvaroja eli hyödyntää kaikki resurssit tehokkaasti, kestävästi ja pitää ne mahdollisimman pitkään kierrossa ilman, että syntyisi jätettä.

Valio aloittaa ruokajärjestelmään liittyvien yritysten ekosysteemin rakentamisen heti. Alkuvaiheessa käynnistyvät jo tunnistetut tutkimus- ja kehityshankkeet ja myöhemmin Valio pyrkii aktiivisesti luomaan uusia kehityspolkuja ekosysteemiin liittyvien kumppanien kanssa.

Food 2.0 -kokonaisuuden erilaiset tutkimushankkeet ja muut lähdöt keskittyvät neljään teemaan:

  • tulevaisuuden tuotteet
  • teknologinen uudistuminen
  • uudistava viljely
  • kiertotalous ja resurssitehokkuus

Ruokajärjestelmäuudistukseen voi osallistua mm. ekosysteemin käynnistämissä hankkeissa. Mukaan voi liittyä olemalla yhteydessä tutkimuspäällikkö Riitta Partaseen (riitta.partanen@valio.fi).

Jatka lukemista

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Stora Ensolta uusi vuokapakkaus

Stora Enso esitteli PacTec-messuilla uuden vastuullisen elintarvikkeiden aaltopahvipakkauksen. Ondarove on kuitupohjainen ja helposti kierrätettävä vuokapakkaus, joka säästää materiaalia ja vähentää muovin käyttöä. Siihen voidaan painaa sekä sisä- että ulkopintaan.
stora ensoc

Messuille 13. - 14.3.2024!

PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic 2024 tuo pakkaus-, elintarvike- ja muovialan yritykset, ammattilaiset ja vaikuttajat yhteen Helsingin Messukeskukseen 13.–14.3.2024.
Pactec

UPM käynnistää muutosneuvottelut lomautuksista

UPM Pulp, UPM Timber ja UPM Communication Papers käynnistävät muutosneuvottelut mahdollisista lomautuksista. Muutosneuvottelut mahdollisista lomautuksista koskevat UPM:n kaikkia suomalaisia sellutehtaita, sahoja ja painopaperitehtaita. Lomautukset kosekevat eri toimipisteissä yhteensä noin 2260 henkilöä.
IMG_0261

Uusimmat uutiset

Metsä Boardin taivekartonkikone on nyt Euroopan suurin

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board vihki 11. huhtikuuta käyttöön uudistetun taivekartonkikoneen Ruotsin Husumissa.
Ribbon-has-been-cutx

Kp lanseerasi ensimmäisen sataprosenttisesti kierrätetyn muovisen elintarvikerasian

Klöckner Pentaplast (kp) ilmoittaa saavuttaneensa tärkeän virstanpylvään elintarvikepakkausteollisuudessa. Se esitteli ensimmäiset elintarvikerasiat, jotka on tehty pelkästään kierrätetystä PET:stä (rPET), joka on valmistettu pakkauksista.
KP-trayx

Nuoret aikuiset ovat kiinnostuneempia ympäristöystävällisistä pakkauksista

Muovipakkausjättiläisen ALPLA:n "2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey” -tutkimuksen mukaan nuoremmat (18-34-vuotiaat) priorisoivat ympäristöystävällisiä pakkausratkaisuja.
alplax

Tekniikkaa ja nörtteilyä Gallin kanssa Scanpackin lavalla

Hän on nörtti. Hän on asiantuntija, jolla on valtavasti energiaa ja jolla nauru on aina lähellä.
Evelina Galli