Valion Food 2.0 -tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeen tavoitteena on luoda Suomeen ruokajärjestelmä, jossa kasvua ja lisäarvoa rakennetaan kestävän tuotannon pohjalle. Ohjelman kesto on viisi vuotta ja se käynnistyy tänä vuonna. Food 2.0 -hankkeelle on myönnetty 10 miljoonan euron rahoitus Business Finlandin veturiyritysten haastekilpailussa. Lisäksi Business Finland varautuu rahoittamaan 20 miljoonalla eurolla Valion kumppaniverkostossa tehtäviä Food 2.0. -kokonaisuuteen kuuluvia hankkeita.
Valion roolina on käynnistää ja johtaa laaja-alaista yhteistyötä sekä tutkimus- ja kehitysprojekteja nykyisten ja uusien kumppaniensa kanssa. Ruokajärjestelmään kytkeytyy Suomessa satoja yrityksiä ja muita toimijoita, ja verkostoon tavoitellaan vähintään sataa kumppania. Valion ja yhteistyöverkoston tavoitteena on aikaansaada Suomessa yhteensä 100 miljoonan euron lisäsatsaus tutkimus- ja kehitystoimintaan viiden vuoden aikana, ja ruokajärjestelmään kytkeytyvän viennin kasvatus yli miljardilla eurolla hankkeen jälkeisinä vuosina. Valio on ensimmäinen ruoka-alan yritys, jonka Business Finland on valinnut veturiyritykseksi.
Nykyinen globaali ruoan tuotantoketju on haasteiden edessä: maailman väestö kasvaa, ja ruoan tarpeen arvioidaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä, Valio kertoo tiedotteessaan. Sään ääri-ilmiöt, erityisesti kuivuus, lisääntyvät ilmastonmuutoksen myötä alueilla, joilla ruokaa tuotetaan nykyisin paljon. Siksi pohjoisten alueiden, kuten Suomen merkitys ruoantuotannossa kasvaa. Viimeaikaiset globaalit kriisit kuten koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa häiritsevät ruokaan liittyviä toimitusketjuja ja uhkaavat huoltovarmuutta. Maailmantilanne on myös nostanut tärkeimpien tuotantopanosten kuten lannoitteiden ja energian hintoja. Sen vuoksi alkutuottajat kamppailevat Suomessa ennennäkemättömien kannattavuushaasteiden kanssa.
Samaan aikaan ruoantuotannon ympäristövaikutuksia on vähennettävä. Koko ruokajärjestelmän − niin kasvin- kuin eläintuotannon − on toimittava nykyistä kokonaisvaltaisemmin kiertotalouden ja resurssitehokkuuden periaatteiden mukaisesti.
Kestävässä ruokajärjestelmässä ravinteet, energia ja sivuvirrat kiertävät. Tavoitteena on säästää luonnonvaroja eli hyödyntää kaikki resurssit tehokkaasti, kestävästi ja pitää ne mahdollisimman pitkään kierrossa ilman, että syntyisi jätettä.
Valio aloittaa ruokajärjestelmään liittyvien yritysten ekosysteemin rakentamisen heti. Alkuvaiheessa käynnistyvät jo tunnistetut tutkimus- ja kehityshankkeet ja myöhemmin Valio pyrkii aktiivisesti luomaan uusia kehityspolkuja ekosysteemiin liittyvien kumppanien kanssa.
Food 2.0 -kokonaisuuden erilaiset tutkimushankkeet ja muut lähdöt keskittyvät neljään teemaan:
- tulevaisuuden tuotteet
- teknologinen uudistuminen
- uudistava viljely
- kiertotalous ja resurssitehokkuus
Ruokajärjestelmäuudistukseen voi osallistua mm. ekosysteemin käynnistämissä hankkeissa. Mukaan voi liittyä olemalla yhteydessä tutkimuspäällikkö Riitta Partaseen (riitta.partanen@valio.fi).