Folio on grillaajan monitoimituote

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2022-06-21
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Onnistunut juhannusgrillaus alkaa grillin puhdistuksella. Jos grilli on jäänyt pesemättä ennen talviteloille laittoa, voi edessä olla ikävä yllätys. Etenkin rasvakaukalo saattaa jopa homehtua, jos sitä ei ole puhdistettu kunnolla. Grillin kuntoon laitto kannattaakin aloittaa juuri rasvakaukalosta.

Rasvapellille- ja kuppiin kerääntynyt karsta kaavitaan pois puu- tai muovilastalla. Pelti ja kuppi pestään sen jälkeen huolellisesti pesuaineella ja kuumalla vedellä. Tämän jälkeen grilli kuumennetaan kunnolla, jäähdytetään kädenlämpöiseksi ja harjataan grilliharjalla puhtaaksi.

– Tänä kesänä kannattaa toimia viime kesää fiksummin. Kun puhdistetun rasvakaukalon vuoraa paksulla foliolla, on kesän päätteeksi puhdistus paljon helpompaa. Folion voi vaihtaa kesän aikana muutaman kerran, sanoo keittiötuotteistaan tunnetun kotimaisen Fredmanin keittiömestari Ville Parkkinen.

Folion toinen puoli on kirkas ja toinen matta. Ei ole väliä, miten päin foliota käyttää. Eripuolisuus johtuu valmistusprosessista.

– Folion puolisuudella ei ole merkitystä. Lopputuloksen kannalta on aivan sama, onko ruokaa vasten kirkas vai matta puoli. Sen sijaan folion paksuudella on sitäkin enemmän merkitystä. Ohut folio on oiva apu sisäruoanlaitossa, mutta kestävämpi paksu folio toimii paremmin ulkokeittiössä ja grillatessa. Paksu kestää kovempiakin otteita ja rosoisia pintoja, Parkkinen kertoo ja jatkaa: – Paksu folio ei repeydy herkästi. Esimerkiksi jos folioon tulee grillatessa reikä, nesteet ja höyry eivät pysy folionyytin sisässä. Koko idea kärsii.

Näppärä juhannusjuhlija ottaa ilon irti foliosta kaikin mahdollisin tavoin. Sakset saa teräviksi, kun taittelee folion useille kerroksille ja leikkaa foliosta paloja kymmenisen kertaa.

Foliota voi hyödyntää myös lasiastioiden ja metallisten pannujen puhdistuksessa. Astiaa liotetaan ensin lämpimässä vedessä, jossa on vähän tiskiainetta. Tämän jälkeen hangataan kevyesti foliomytyllä. Teflonpannuihin ei kuitenkaan kannata käyttää foliota, sillä se voi naarmuttaa pannun pintaa.

Foliosavustuspussin valmistus

  1. Liota lastut. Laita kourallinen savustuslastuja likoamaan kylmään veteen puoleksi tunniksi.
  2. Kuumenna grilli. Kun lastut ovat lionneet, laita kaasugrillistä ritiläpuoli täydelle teholle kuumenemaan.
  3. Valmista savustuspussi. Grillin kuumetessa ota reilu 30 cm pala paksua foliota. Kaada vesi pois lastuista. Laita foliolle liotetut lastut ja niiden päälle kaksi kourallista kuivia lastuja. Taittele folio kaksin kerroin siten, että lastut ovat pussissa. Taita vähän myös ylä- ja alareunaa, jotta lastut eivät putoa pussia nostettaessa. Tee haarukalla reikiä pintaan 20–30 kappaletta ja pohjaan 5–10 kappaletta.
  4. Laita savustuspussi kuumaan grilliin ritilän päälle odottamaan viereen saapuvaa grilliherkkua.
  5. Onneksi olkoon, olet juuri valmistanut ensimmäisen savustuspussisi!

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB