Onnistunut juhannusgrillaus alkaa grillin puhdistuksella. Jos grilli on jäänyt pesemättä ennen talviteloille laittoa, voi edessä olla ikävä yllätys. Etenkin rasvakaukalo saattaa jopa homehtua, jos sitä ei ole puhdistettu kunnolla. Grillin kuntoon laitto kannattaakin aloittaa juuri rasvakaukalosta.
Rasvapellille- ja kuppiin kerääntynyt karsta kaavitaan pois puu- tai muovilastalla. Pelti ja kuppi pestään sen jälkeen huolellisesti pesuaineella ja kuumalla vedellä. Tämän jälkeen grilli kuumennetaan kunnolla, jäähdytetään kädenlämpöiseksi ja harjataan grilliharjalla puhtaaksi.
– Tänä kesänä kannattaa toimia viime kesää fiksummin. Kun puhdistetun rasvakaukalon vuoraa paksulla foliolla, on kesän päätteeksi puhdistus paljon helpompaa. Folion voi vaihtaa kesän aikana muutaman kerran, sanoo keittiötuotteistaan tunnetun kotimaisen Fredmanin keittiömestari Ville Parkkinen.
Folion toinen puoli on kirkas ja toinen matta. Ei ole väliä, miten päin foliota käyttää. Eripuolisuus johtuu valmistusprosessista.
– Folion puolisuudella ei ole merkitystä. Lopputuloksen kannalta on aivan sama, onko ruokaa vasten kirkas vai matta puoli. Sen sijaan folion paksuudella on sitäkin enemmän merkitystä. Ohut folio on oiva apu sisäruoanlaitossa, mutta kestävämpi paksu folio toimii paremmin ulkokeittiössä ja grillatessa. Paksu kestää kovempiakin otteita ja rosoisia pintoja, Parkkinen kertoo ja jatkaa: – Paksu folio ei repeydy herkästi. Esimerkiksi jos folioon tulee grillatessa reikä, nesteet ja höyry eivät pysy folionyytin sisässä. Koko idea kärsii.
Näppärä juhannusjuhlija ottaa ilon irti foliosta kaikin mahdollisin tavoin. Sakset saa teräviksi, kun taittelee folion useille kerroksille ja leikkaa foliosta paloja kymmenisen kertaa.
Foliota voi hyödyntää myös lasiastioiden ja metallisten pannujen puhdistuksessa. Astiaa liotetaan ensin lämpimässä vedessä, jossa on vähän tiskiainetta. Tämän jälkeen hangataan kevyesti foliomytyllä. Teflonpannuihin ei kuitenkaan kannata käyttää foliota, sillä se voi naarmuttaa pannun pintaa.
Foliosavustuspussin valmistus
- Liota lastut. Laita kourallinen savustuslastuja likoamaan kylmään veteen puoleksi tunniksi.
- Kuumenna grilli. Kun lastut ovat lionneet, laita kaasugrillistä ritiläpuoli täydelle teholle kuumenemaan.
- Valmista savustuspussi. Grillin kuumetessa ota reilu 30 cm pala paksua foliota. Kaada vesi pois lastuista. Laita foliolle liotetut lastut ja niiden päälle kaksi kourallista kuivia lastuja. Taittele folio kaksin kerroin siten, että lastut ovat pussissa. Taita vähän myös ylä- ja alareunaa, jotta lastut eivät putoa pussia nostettaessa. Tee haarukalla reikiä pintaan 20–30 kappaletta ja pohjaan 5–10 kappaletta.
- Laita savustuspussi kuumaan grilliin ritilän päälle odottamaan viereen saapuvaa grilliherkkua.
- Onneksi olkoon, olet juuri valmistanut ensimmäisen savustuspussisi!