Etikettipula vaarantaa jo huoltovarmuutta

JULKAISTU: 11. maaliskuun 2022
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


Paperiliiton lakko UPM:n tehtailla on jatkunut jo kolmisen kuukautta. Lakon vaikutukset alkavat olla kriittiset elintarvikealan tarvitsemien etikettimateriaalipulan vuoksi.  Jo ennen UPM:n lakon alkamista etikettien raaka-aineiden saatavuus oli heikentynyt, toimitusajat olivat venyneet ja hinnat nousseet useaan otteeseen. Etikettien kysyntä on ollut suurempaa kuin koskaan koronapandemian vuoksi.

UPM on ainoa tarrojen taustamateriaalien valmistaja Euroopassa. Ison toimijan tuotannon pysähtyminen yli kolmeksi kuukaudeksi näkyy nyt isosti etikettejä valmistavissa yrityksissä ja vaarantaa elintarviketeollisuuden tuotannon.

Ei ruokaa ilman etikettejä

Elintarvikealalla ollaan pulassa ilman tarramateriaaleja. Elintarvikkeiden kuluttajapakkauksissa ollaan siirrytty yhä enemmän siihen, että lain vaatimat sisältö- ja tuotetiedot sekä päiväysmerkinnät on painettu etiketteihin itse pakkauksen sijasta, samoin kuin halutut brändielementitkin. Etiketittömiä tuotteita ei siis pystytä myymään. Myös logistiikassa käytetään paljon etikettejä – ilman niitä ei mikään tavara liiku.

– Lääke- ja elintarviketeollisuuden jakelu pysähtyy, jollei tarramateriaaleja pian aleta saada, varoittaa Auraprintin toimitusjohtaja Ilkka Ylipoti. Auraprintissä tilanne on vielä hyvä, ja tilaukset on pystytty vahvistamaan – tosin ehdollisina. Entisistä 3–4 päivän bulkkitarrojen toimitusajoista tosin ei voida enää puhua. – Keskitymme nyt palvelemaan vanhoja asiakkaitamme.

Samoilla linjoilla on Nordic Labelin Heikki Kotala. – Sairaaloissa tarvitaan tarroja esimerkiksi näyteputkiloissa. Potilasturvallisuus ei saa vaarantua, joten olemme panostaneet siihen, että pystymme vastaamaan terveydenhuollon tarpeisiin.

Nordic Labelissa varastoa alettiin ajaa ylös jo ennen joulua, mutta kohta saldot alkavat olla käytetty. Nyt täälläkin keskitytään omiin asiakkaisiin. – Vielä on pärjätty, tosin materiaaleja on jouduttu vaihtamaan tai ajamaan tuotteita ylileveästä materiaalista. Tarjoukset tehdään siten, että toimitusajankohta ilmoitetaan riippuvaksi materiaalien saatavuudesta ja hinta toimitusajankohdan mukaan.

Valmistajat huolissaan

– Etikettien toimitusajat ovat kasvaneet ja jo varmistettuja toimituksia on peruttu. Tilanne alkaa olla kriittinen ihan huoltovarmuudenkin kannalta, sanoo HK Scanin pakkauskehityspäällikkö Hanna Lehtonen.

UPM:n lakko aiheuttaa ongelmia myös Valiolla, vaikka useimpiin yrityksen pakkauksiin tuotetiedot painetaan suoraan pakkaukseen. Joissakin tuotteissa etikettejä kuitenkin käytetään ja tiukkoja tilanteita on ollut, kertoo hankintapäällikkö Heidi Vatka. – Meille on tullut vajaita toimituksia ja useampi toimittaja on joutunut siirtämään toimitusajankohtia. Tilanne ei kuitenkaan ole nyt kriittinen.

Lakko vaikuttaa ei vain Suomessa vaan koko Euroopassa – tarramateriaaleja ei yksinkertaisesti saa mistään.  UPM toimittaa taustapaperit myös Raflatacin kilpailijoille, joten myös esimerkiksi iso globaali etikettiyritys Avery Dennison on tiukassa paikassa eli apuja ei ole luvassa ulkomailtakaan. – Hollannissa joidenkin tuotteiden kohdalla hyllyjä on jo tyhjänä elintarvikeliikkeissä etikettipulan vuoksi, tietää Heikki Kotala.

Auraprintin Ylipoti on toiminut pitkään FINATin, Euroopan etikettivalmistajien yhdistyksen hallituksessa. Hän kertoo, että yhdistys on varoittanut etikettipulan vaarantavan huoltovarmuutta jo pitkään – jo ennen lakkoa ja Ukrainan sotaa.

Sekä tarrapainot että elintarvikealan toimijat vetoavatkin nyt työmarkkinaosapuoliin: – Ottamatta kantaa vaatimuksiin, nyt jos koskaan tarvitaan sopua ja rauhaa, sanoo Nordic Labelin Kotala.

HKScanin Hanna Lehtonen peräänkuuluttaa nyt paitsi joustoa neuvotteluosapuolilta, myös priorisointia. – Huoltovarmuuden takaamiseksi elintarvikkeiden ja lääketeollisuuden etikettien toimitukset pitäisi toimittaa ennen muun teollisuuden tarpeita, hän vetoaa.

Vaikka koneet käynnistyisivätkin pikaisesti UPM:n tehtailla, materiaalipula ei hetkeen hellitä – niin tyhjäksi toimitusketju on päässyt. Haastateltavat arvioivat, että lakon loppumisesta kuluu vähintäänkin kuukausia, ennen kuin toimitukset palautuvat normaaleiksi.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Pakkauksen nestemäärä selville ilman kontaktia

Toppan on kehittänyt NFC-tunnisteen, jonka avulla pakkauksen sisällä oleva nestemäärä voidaan tunnistaa ilman kontaktia.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (21)

Kahvia juodaan entistä tarkemmalla mitalla

Sunnuntaina 1.10.2023 vietetään kansainvälistä kahvipäivää.
Fredman_suodatinpussi keittimessä_vaaka

Juhlavuoden jakkara uuteen laatikkoon

Alvar Aallon suunnittelema klassikko, kolmijalkainen Jakkara 60 juhlii tänä vuonna 90-vuotiasta taivaltaan. Juhlavuoden kunniaksi myös jakkaran pakkaus uudistettiin.
Artek_tuolipakkaus_sislt

Ei legoja PET-pulloista

LEGO on keskeyttänyt aikeensa valmistaa legopalikoita kierrätetyistä PET-pulloista.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (18)