Euroopassa käytetään noin 30–40 miljardia juomapilliä vuodessa. Vielä muutama vuosi sitten valtaosa pilleistä valmistettiin muovista, joten pikaisella laskutoimituksella näistä olisi saanut kasattua miljoonia kiloja painavan muovivuoren. Ympäristöpolitiikkaa ohjaavat skenaariot tämän muovimäärän päätymisestä maailman vesistöihin auttavat ymmärtämään, miksi muovipillit on Euroopassa asetettu käyttökieltoon, vaikka tällaisten kauhuskenaarioiden toteutuminen onkin varsin hypoteettista.
Kartonkipillejä valmistavan Dolean perustaja ja toimitusjohtaja Mika Salomäki sekä liiketoiminnan kehitysjohtaja Toni Ahola ovat yhtä mieltä siitä, että kertakäyttömuovit kieltävän SUP-direktiivin valmistelutyö on ollut puutteellista. Siitä huolimatta he eivät halua tyrmätä sen tavoitteita.
– Direktiivi on selkeä kannanotto sen puolesta, että tilanteeseen on tarvittu muutosta. Yhteisen päämäärän tulisi olla ympäristön kannalta kestävien ratkaisujen etsiminen ja tulevaisuuden turvaaminen, Ahola toteaa.
Lastenkutsujen, pikaruokaravintoloiden ja baarien huvikäytön lisäksi juomapillejä käytetään laajalti muun muassa terveydenhuollossa ja hoiva-alalla. Ei siis ole perusteltua olettaa, että muovipillien käyttökiellon myötä pillien tarve häviäisi. Sen sijaan se on avannut tarpeen etsiä korvaavia vaihtoehtoja. Kartonkipillien kovaan kysyntään vastatakseen Dolea julkisti alkuvuodesta aloittavansa tuotantokoneiden myynnin ja mahdollistavansa näin pillien lisenssivalmistuksen maailmanlaajuisesti.
Lue lisää Dolean kuulumisia Pakkaus-lehdestä 4/2022 tai Pakkausyhdistyksen verkkosivuilta.