Muovi on edelleen monesti paras vaihtoehto elintarvikkeiden pakkaamiseen. Ei ole näköpiirissä, että muut materiaalit pystyisivät korvaamaan sen kokonaan. Fossiilisen muovin käyttöä halutaan kuitenkin vähentää, ja siksi ympäristöä säästävät biomuovit kiinnostavat pakkausten suunnittelijoita suuresti.
Mielenkiintoa kuvaa hyvin se, että tupa oli aivan täynnä, kun Nordisk Bioplastförening järjesti kolme biomuoviseminaaria Helsingissä, Tukholmassa ja Oslossa syyskuussa. Niihin osallistui noin 440 biomuoveista kiinnostunutta, ja järjestö sai myös lisää jäseniä.
Biomuovit kiinnostavat, sillä ne vastaavat yleensä ominaisuuksiltaan fossiilisia muoveja ja toimivat pakkausten valmistamisessa olemassa olevalla tekniikalla. Biomuovien saatavuus on myös kasvussa, kun monet suuret kemian teollisuuden yritykset ja metsäteollisuus ovat alkaneet panostaa niihin. Kaupallisia biomuoveja on tarjolla enemmän, mutta vielä niiden osuus tuotetusta muovista on vaatimaton. European Bioplastics -järjestön mukaan biomuovien osuus maailman 335 miljoonan tonnin muovituotannosta on vasta noin prosentti.
Markkina ja tuotanto ovat kuitenkin kasvussa, ja järjestön arvion mukaan tuotanto nousee viime vuoden noin 2,11 miljoonasta tonnista noin 2,62 miljoonaan tonniin vuonna 2023. Pakkauksiin sopivia biopohjaisia muoveja on markkinoilla jo useita. Esimerkiksi pakkauksiin soveltuvaa polyeteeniä valmistetaan muun muassa sokeriruo´osta. Tämän muovin käyttö on kasvanut merkittävästi Pohjoismaissakin, kun Valio otti ensimmäisenä käyttöön biopohjaiset Tetra Pakin nestepakkauskartongit maitotuotteiden pakkauksissaan. Ne ovat kuluttajille näkyvä ympäristöteko, joka lisää biomuovien tunnettuutta.
Lue lisää biomuoveista pakkauksissa Print&Media-lehden juuri ilmestyneestä numerosta 6/2019. Se on saatavilla myös näköislehtenä www.lehtiluukku.fi palvelusta.