Biomuovit kiinnostavat pakkausten suunnittelijoita

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2019-10-15
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Muovi on edelleen monesti paras vaihtoehto elintarvikkeiden pakkaamiseen. Ei ole näköpiirissä, että muut materiaalit pystyisivät korvaamaan sen kokonaan. Fossiilisen muovin käyttöä halutaan kuitenkin vähentää, ja siksi ympäristöä säästävät biomuovit kiinnostavat pakkausten suunnittelijoita suuresti.

Mielenkiintoa kuvaa hyvin se, että tupa oli aivan täynnä, kun Nordisk Bioplastförening järjesti kolme biomuoviseminaaria Helsingissä, Tukholmassa ja Oslossa syyskuussa. Niihin osallistui noin 440 biomuoveista kiinnostunutta, ja järjestö sai myös lisää jäseniä.

Biomuovit kiinnostavat, sillä ne vastaavat yleensä ominaisuuksiltaan fossiilisia muoveja ja toimivat pakkausten valmistamisessa olemassa olevalla tekniikalla. Biomuovien saatavuus on myös kasvussa, kun monet suuret kemian teollisuuden yritykset ja metsäteollisuus ovat alkaneet panostaa niihin. Kaupallisia biomuoveja on tarjolla enemmän, mutta vielä niiden osuus tuotetusta muovista on vaatimaton. European Bioplastics -järjestön mukaan biomuovien osuus maailman 335 miljoonan tonnin muovituotannosta on vasta noin prosentti.

Markkina ja tuotanto ovat kuitenkin kasvussa, ja järjestön arvion mukaan tuotanto nousee viime vuoden noin 2,11 miljoonasta tonnista noin 2,62 miljoonaan tonniin vuonna 2023. Pakkauksiin sopivia biopohjaisia muoveja on markkinoilla jo useita. Esimerkiksi pakkauksiin soveltuvaa polyeteeniä valmistetaan muun muassa sokeriruo´osta. Tämän muovin käyttö on kasvanut merkittävästi Pohjoismaissakin, kun Valio otti ensimmäisenä käyttöön biopohjaiset Tetra Pakin nestepakkauskartongit maitotuotteiden pakkauksissaan. Ne ovat kuluttajille näkyvä ympäristöteko, joka lisää biomuovien tunnettuutta.

Lue lisää biomuoveista pakkauksissa Print&Media-lehden juuri ilmestyneestä numerosta 6/2019. Se on saatavilla myös näköislehtenä www.lehtiluukku.fi palvelusta.

Jatka lukemista

Dayton osti Thomekon elintarviketoiminnot

Päivittäistavara-, horeca- ja elintarvikealan laitteita ja huoltopalveluita toimittava Dayton Oy on ostanut Thomekon elintarviketeollisuuskone- ja -laitetoiminnot Suomessa. Dayton nousee kaupalla elintarviketeollisuuden kokonaisratkaisujen johtavaksi tarjoajaksi toimitusjohtaja Pekka Tiaisen mukaan.
dayton-tiainen-elintarviketeollisuus

Huhtamäki lahjoittaa kerta-astioita kriisiavuksi

Huhtamäki lahjoittaa tuotteittaan terveydenhuollon toimijoille, esimerkiksi yli kuusi miljoonaa kerta-astiaa sairaaloille ja hoitokodeille ympäri Eurooppaa ruokahygienian ja -turvallisuuden varmistamiseksi poikkeustilanteessa. Yhtiö tuottaa myös visiirejä ja avustaa Punaista Ristiä.
huhtamäki-ruokapakkaukset-food-service

Muovikasseja korvataan muilla materiaaleilla

Yhä useampi suomalainen pakkaa ruokaostoksensa muuhun kuin muovikassiin. S-ryhmän ruokakaupoissa muovikassien myynti laski neljä prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019. Vain joka neljäs asiakas ostaa muovikassin kauppakäynnillään. Yhä useampi asiakas käyttää biohajoavaa kassia, paperikassia tai kestokassia.
s-ryhmä-muovikassit-kangaskassit

Raflatacilta PP-etikettikalvoa kierrätysmuovista

UPM Raflatac tuo markkinoille ensimmäisenä PP-etikettimateriaalin, joka on tehty kierrätysmuovista. Materiaalissa käytetään kemian teollisuuden SABIC-yrityksen kierrätysratkaisua PP-tuotteille.
Jar of peanut butter and peanuts

Uusimmat uutiset

Drupa alkoi - tässä on 18 vinkkiä messuille

Ensimmäistä kertaa vuoden 2016 jälkeen Drupa järjestetään Düsseldorfissa. Jättimessuilla on monen vuoden jälkeen paljon uutta esiteltävää, erityisesti pakkausalasta kiinnostuneille. Eikä niitä kutsuta syyttä yhä useammin Drupack-messuiksi. Tästä löydät vinkkejä, joita kävijät voivat nähdä messuilla. Packnews on luonnollisesti paikalla.
DRUPA24_01x

Diageo testaa PulPacin paperisia Baileys-pulloja Barcelonan festivaaleilla

Diageo testaa kuivamuotoiltua kuitupulloa, joka koostuu 90-prosenttisesti paperista, jossa on ohut muovivuoraus ja foliotiiviste. Koe toteutetaan yhteistyössä PA Consultingin kanssa, joka on osa Bottle Collectivea yhdessä PA:n ja Pulpacin kanssa.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottlesx

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox