Apetit tutki rypsiöljynsä ilmastovaikutukset

JULKAISTU: 24. helmikuun 2022
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


Apetit on tutkinut kotimaisten kasviöljytuotteidensa hiilijalanjäljen. Ilmastovaikutukset kotimaiselle rypsiöljylle laskettiin eri pakkausvaihtoehtoihin pakattuna. Kasviöljytuotteet ovat Apetit-konsernin merkittävin tuote tuotantomäärässä mitattuna. Tutkimuksen teki Apetitin tilauksesta Luonnonvarakeskus.

Kotimaisen Apetit rypsiöljyn hiilijalanjäljeksi PET-muovipulloon pakattuna laskettiin 2,7 kg CO2-ekv/kg. Ilmastovaikutuksista suurin osuus, 87 %, syntyy alkutuotannossa, eli öljykasvien viljelyssä. Pakkaamisen osuus on 10 % ja Kantvikin kasviöljypuristamon toimintojen osuus ainoastaan 3 %.

– Apetitin Kantvikin kasviöljypuristamon ilmastovaikutuksien pieni osuus johtuu erityisesti hyvästä energiatehokkuudesta, mutta myös suuresta uusiutuvien energialähteiden käytöstä. Puristamolla käytetään loppuvuodesta 2021 käyttöönotetun bioenergialaitoksen tuottamaa höyryä ja tuulivoimalla tuotettua sähköenergiaa, tehdaspäällikkö Silja Kyöstiö kertoo.

Alkutuotannon osuus muodostui rypsiöljyn ilmastovaikutuksien laskennassa suhteellisen suureksi. Osuutta selittävät viljelyn maankäytön aiheuttamat päästöt yhdessä öljykasvien luontaisen satotason kanssa.

– Apetitin Öljykasvituotteet-liiketoiminnosta vastaava Avena on mukana RypsiRapsi2025 -hankkeessa, jonka tavoitteena on parhaiden viljelykäytäntöjen edistäminen. Hankkeessa olemme esimerkiksi olleet järjestämässä öljykasvien tuotannon huippuosaajien koulutusta, viljelijöille suunnattuja muita koulutustilaisuuksia sekä runsaasti koetoimintaa havainto- ja koeruutukokeiden muodossa. Satotason kehittäminen on tutkimuksen perusteella tärkeää paitsi viljelijän kannattavuuden parantamisen, myös ilmastovaikutuksien pienentämisen kannalta, Apetitin Öljykasvituotteet-liiketoiminnon johtaja Tero Heikkinen kertoo.

Avena on myös kampanjoinut syysöljykasvien määrän lisäämiseksi. Niiden pinta-alan osuus onkin ollut Suomessa nousussa. Syysöljykasvien satotasot ovat kevätöljykasveja korkeampia ja niiden etuna on myös kasvipeitteisyyden lisääminen talviaikana, mikä lisää hiilensidontaa peltoon.

Ilmastovaikutuksien laskennasta tukea toiminnan kehittämiseen

Kotimaisen rypsiöljyn ilmastovaikutuksien tutkiminen on jatkoa kolmen Apetitin pakastetuotteen ympäristövaikutuslaskennoille. Nyt tutkitut tuotteet kuvaavat erittäin hyvin Apetitin tuotteistoa ja niiden perusteella onkin mahdollista ymmärtää konsernin tuotteiston ilmasto- ja ympäristövaikutukset läpi arvoketjun.

– Laskennat ovat antaneet meille arvokasta tietoa toiminnastamme ja sen vaikutuksista. Vaikka tuotteemme ovat hyvin vahvasti kasvipohjaisia, on niiden valmistusprosesseissa ja myös ilmastovaikutuksien jakautumisessa isojakin eroja. Laskenta antaa meille hyvän pohjan kehitystyölle vaikutustemme pienentämiseen”, Apetitin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Sanna Väisänen sanoo.

Apetit on yritysvastuuohjelmassaan sitoutunut vähentämään omia suoria CO2-päästöjään 75 prosentilla vuoteen 2025 mennessä.

Näin kotimaisen Apetit rypsiöljyn ilmastovaikutukset syntyvät:

Hiilijalanjälki: 2,7 CO2-ekv/kg
– Alkutuotanto: 87 %
– Pakkaus ja pullotus: 10 %
– Puristamon toiminnot (energia, jätteet): 3 %
– Logistiikka: < 1 %

Tutkimuksessa tutkittiin Apetitin Kantvikin kasviöljypuristamolla valmistetun kotimaisesta rypsistä puristetun rypsiöljyn hiilijalanjälki. Alkutuotannon osalta käytettiin viiden vuoden viljelykeskiarvojen tietoja. Puristamon toiminnan osalta käytettiin kokonaisen vuoden toiminnan lukuja suhteutettuna loppuvuodesta 2021 käynnistyneen puristamon yhteydessä toimivan bioenergialaitoksen energian tuotantoprofiiliin. Hiilijalanjälki- eli ilmastovaikutustutkimus lasketaan elinkaariarviointimenetelmällä ja on standardisoitu yleisellä tasolla (ISO 2018: 14067). Standardia ISO 14067 on pyritty noudattamaan tässä tutkimuksessa mahdollisimman kattavasti, mutta kierrätyksen osalta laskennassa käytettiin myös soveltuvin osin PEFCR-yleisohjeistuksen laskentasuositusta. Tutkimuksen toteutti Apetitin tilauksesta Luonnonvarakeskus.

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Vaahtoautot uuteen pussiin

Ahlgrens bilar -vaahtokarkit täyttävät 70 vuotta ja saavat syntymäpäivän kunniaksi uuden pakkauksen ensimmäistä kertaa 15 vuoteen.  
Bilar

Uusia työkaluja pakkausten ympäristövaikutusten luokitteluun

Antalis on kehittänyt Green Card ja Green Star SystemTM -työkalut, joiden tarkoitus on helpottaa asiakasta pakkausten ympäristövaikutusten vertailussa.
GREEN STAR SYSTEM_rgb_3

PackSummit Tampereella marraskuussa

PackSummit kerää pakkausalan toimijat saman katon alle 14.11.2023 Tampere-talossa. Tänä vuonna kokoonnutaan teemalla "Onko pakkauksesi vastuullinen vai viherpesty?"
PackSummit verkkosivujen materiaali

Metsä Groupin Kemin kartonki- ja biotuotetehtaat käyntiin

Suomen metsäteollisuushistorian suurin investointi – Kemin uusi biotuotetehdas ja kartonkitehtaan laajennus – on otettu käyttöön osastoittain suunnitelman mukaisesti keskiviikkona 20.9. Uuden biotuotetehtaan sellutoimitukset asiakkaille alkavat vuoden 2023 lokakuun aikana.
metsä_kemi