Apetit tutki rypsiöljynsä ilmastovaikutukset

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2022-02-24
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Apetit on tutkinut kotimaisten kasviöljytuotteidensa hiilijalanjäljen. Ilmastovaikutukset kotimaiselle rypsiöljylle laskettiin eri pakkausvaihtoehtoihin pakattuna. Kasviöljytuotteet ovat Apetit-konsernin merkittävin tuote tuotantomäärässä mitattuna. Tutkimuksen teki Apetitin tilauksesta Luonnonvarakeskus.

Kotimaisen Apetit rypsiöljyn hiilijalanjäljeksi PET-muovipulloon pakattuna laskettiin 2,7 kg CO2-ekv/kg. Ilmastovaikutuksista suurin osuus, 87 %, syntyy alkutuotannossa, eli öljykasvien viljelyssä. Pakkaamisen osuus on 10 % ja Kantvikin kasviöljypuristamon toimintojen osuus ainoastaan 3 %.

– Apetitin Kantvikin kasviöljypuristamon ilmastovaikutuksien pieni osuus johtuu erityisesti hyvästä energiatehokkuudesta, mutta myös suuresta uusiutuvien energialähteiden käytöstä. Puristamolla käytetään loppuvuodesta 2021 käyttöönotetun bioenergialaitoksen tuottamaa höyryä ja tuulivoimalla tuotettua sähköenergiaa, tehdaspäällikkö Silja Kyöstiö kertoo.

Alkutuotannon osuus muodostui rypsiöljyn ilmastovaikutuksien laskennassa suhteellisen suureksi. Osuutta selittävät viljelyn maankäytön aiheuttamat päästöt yhdessä öljykasvien luontaisen satotason kanssa.

– Apetitin Öljykasvituotteet-liiketoiminnosta vastaava Avena on mukana RypsiRapsi2025 -hankkeessa, jonka tavoitteena on parhaiden viljelykäytäntöjen edistäminen. Hankkeessa olemme esimerkiksi olleet järjestämässä öljykasvien tuotannon huippuosaajien koulutusta, viljelijöille suunnattuja muita koulutustilaisuuksia sekä runsaasti koetoimintaa havainto- ja koeruutukokeiden muodossa. Satotason kehittäminen on tutkimuksen perusteella tärkeää paitsi viljelijän kannattavuuden parantamisen, myös ilmastovaikutuksien pienentämisen kannalta, Apetitin Öljykasvituotteet-liiketoiminnon johtaja Tero Heikkinen kertoo.

Avena on myös kampanjoinut syysöljykasvien määrän lisäämiseksi. Niiden pinta-alan osuus onkin ollut Suomessa nousussa. Syysöljykasvien satotasot ovat kevätöljykasveja korkeampia ja niiden etuna on myös kasvipeitteisyyden lisääminen talviaikana, mikä lisää hiilensidontaa peltoon.

Ilmastovaikutuksien laskennasta tukea toiminnan kehittämiseen

Kotimaisen rypsiöljyn ilmastovaikutuksien tutkiminen on jatkoa kolmen Apetitin pakastetuotteen ympäristövaikutuslaskennoille. Nyt tutkitut tuotteet kuvaavat erittäin hyvin Apetitin tuotteistoa ja niiden perusteella onkin mahdollista ymmärtää konsernin tuotteiston ilmasto- ja ympäristövaikutukset läpi arvoketjun.

– Laskennat ovat antaneet meille arvokasta tietoa toiminnastamme ja sen vaikutuksista. Vaikka tuotteemme ovat hyvin vahvasti kasvipohjaisia, on niiden valmistusprosesseissa ja myös ilmastovaikutuksien jakautumisessa isojakin eroja. Laskenta antaa meille hyvän pohjan kehitystyölle vaikutustemme pienentämiseen”, Apetitin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Sanna Väisänen sanoo.

Apetit on yritysvastuuohjelmassaan sitoutunut vähentämään omia suoria CO2-päästöjään 75 prosentilla vuoteen 2025 mennessä.

Näin kotimaisen Apetit rypsiöljyn ilmastovaikutukset syntyvät:

Hiilijalanjälki: 2,7 CO2-ekv/kg
– Alkutuotanto: 87 %
– Pakkaus ja pullotus: 10 %
– Puristamon toiminnot (energia, jätteet): 3 %
– Logistiikka: < 1 %

Tutkimuksessa tutkittiin Apetitin Kantvikin kasviöljypuristamolla valmistetun kotimaisesta rypsistä puristetun rypsiöljyn hiilijalanjälki. Alkutuotannon osalta käytettiin viiden vuoden viljelykeskiarvojen tietoja. Puristamon toiminnan osalta käytettiin kokonaisen vuoden toiminnan lukuja suhteutettuna loppuvuodesta 2021 käynnistyneen puristamon yhteydessä toimivan bioenergialaitoksen energian tuotantoprofiiliin. Hiilijalanjälki- eli ilmastovaikutustutkimus lasketaan elinkaariarviointimenetelmällä ja on standardisoitu yleisellä tasolla (ISO 2018: 14067). Standardia ISO 14067 on pyritty noudattamaan tässä tutkimuksessa mahdollisimman kattavasti, mutta kierrätyksen osalta laskennassa käytettiin myös soveltuvin osin PEFCR-yleisohjeistuksen laskentasuositusta. Tutkimuksen toteutti Apetitin tilauksesta Luonnonvarakeskus.

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Metsä Group pilotoi hiilidioksidin talteenottoa Raumalla – tavoitteena koetehdas

Metsä Group aikoo kokeilla ensi kesänä Rauman sellutehtaalla puuperäisen hiilidioksidin talteenottoa. Sitä voitaisiin hyödyntää fossiilisia materiaaleja ja polttoaineita korvaavien tuotteiden raaka-aineena, mutta ensin teknologioiden ja markkinoiden pitäisi kehittyä.
Biotehdas

United Bankersin metsärahasto ostaa FiberLeanin

Suomalainen United Bankersin rahasto Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG) on ostanut kaikki FiberLean Technologies Ltd:n osakkeet. FiberLean valmistaa laitteita mikrofibrilloidun selluloosan (MFC) tuotantoon, mikä tarkoittaa paperimassalle uusia ominaisuuksia.
David-Walker

Graafikkoyhdistyksen barometri: markkinat näyttävät synkiltä

Grafiska Företagenin (Graafisen alan yrittäjät) toimitusjohtaja Eva Glückman oli yksi Ruotsin Kartonkiyhdistyksen hiljattain pidetyn vuosikokouksen puhujista. Hän kertoi, mitä mieltä jäsenyritykset olivat taloussuhdanteista ja katsovatko he tulevaisuuteen positiivisin vai negatiivisin odotuksin.
Evax

Lääkepullojen valmistuksessa käytetään ensimmäistä kertaa biopohjaista PET-muovia

Suomalainen UPM Biochemicals on solminut kahden muun yrityksen kanssa kumppanuuden, jonka tavoitteena on tuottaa maailman ensimmäiset osittain puupohjaisesta PET-muovista valmistetut lääkepullot. Näin kertoi Nordisk Bioplastförening verkkosivuillaan.
upm-biopet-topp-2x