Jäätelötötteröpakkaus ilmastovaikutukset edellä

Teksti:Terhi Varonen
JULKAISTU: 2023-12-15
PÄIVITETTY: 2024-01-18
Kuva: Metsä Board

Metsä Board teki yhteistyötä pakkausalan asiantuntijoiden kanssa ja suunnitteli uusiksi jäätelötötteröiden pakkaukset. Projektin aikana tarkasteltiin arvoketjun eri vaiheita materiaalien tuotannosta painovärien käyttöön ja logistiikkaan. Lopputuloksessa onnistuttiin Metsä Boardin tiedotteen mukaan pienentämään ilmastovaikutuksia selvästi nykyisiin ratkaisuihin verrattuna.

Markkinoilla tällä hetkellä olevissa pakastepakkaukssa on perinteisesti käytetty kierrätyskartonkia ja lisäväripainatusta. Tässä hankkeessa haluttiin esitellä uusia mahdollisuuksia hyödyntämällä kevyitä ensikuitukartonkeja  ja fleksopainomenetelmiä, joiden avulla on mahdollista pienentää pakkauksen ilmastovaikutuksia ja säilyttää samalla käytettävyys ja laadukkaat sävykuvat.

Pakkauksen pintamateriaaliksi valittiin Metsä Boardin kaksoispäällystetty valkoinen kraftlaineri (MetsäBoard Prime WKL, 125 g/m2), joka on materiaalina kevyt ja vahva, ja sen sileä pinta toistaa kuvien yksityiskohdat painatuksessa tarkasti. Sisäpinta ja aallotus tehtiin päällystämättömästä kraftlinerista (MetsäBoard Natural WKL Bright 90 g/m2), joka sopii erinomaisesti pieniin ja kevyisiin pakkauksiin, joissa tarvitaan korkeaa lujuutta. Molemmat materiaalit on valmistettu uusiutuvasta ensikuidusta, jonka alkuperä on täysin jäljitettävissä . Pakkaus voidaan kierrättää tai kompostoida  ja se on turvallinen elintarvikepakkauskäyttöön. Kahden samasta materiaalista valmistetun kerroksen käyttö tekee myös pakkauksen tuotannosta suoraviivaisempaa.

Uusi pakkausratkaisu on 8 prosenttia perinteisiä ratkaisuja kevyempi. Kartongin keveyden ja pakkauksen tuotannossa käytetyn, Metsän sellutuotannon sivutuotteena syntyvän, fossiilittoman energian vuoksi pakkauksen ilmastovaikutukset ovat jopa 36 prosenttia perinteisen pakkauksen vaikutuksia pienemmät (Cradle-to-Gate + End-of-Life).*

Pakkauksen muotoili Futupack. Erityistä huomiota kiinnitettiin käyttäjäkokemukseen suunnittelemalla pakkauksesta helposti avattava, ilman erillisiä muoviosia tai avaamiseen tarvittavia työkaluja. Erityistä huomiota suunnittelussa kiinnitettiin myös painovärin käytön minimointiin, samalla kun eri makuvaihtoehdoilla säilyi oma tunnistettava ilmeensä. Painomenetelmäksi valittiin prosessipainatus, jotta vältyttäisiin spottivärien käytöltä ja painatuksen tehokkuutta ja joustavuutta saatiin parannettua.

Pakkausvalmistaja Adara Pakkaus ehdotti aaltopahville sopivaksi menetelmäksi 64 lpcm:n laajennetun väriskaalan (ECG) yhteispainatusta. Fleksopainolaatat toimitti Marvaco. Käyttämällä materiaaleina huolellisesti valittuja kraftlainereita tiimi pystyi poistamaan aaltopahvissa yleisesti esiintyvän ns. ”pyykkilautaefektin”.

Uuden 7-värikoneen ja ECG-työkalujen avulla pystyttiin vähentämään painovärin käyttöä, yksinkertaistamaan logistiikkaa ja tekemään painoprosessista kustannustehokkaampi. Painatuksessa käytettiin nelivärisarjaa ja uusimpia vesipohjaisia painovärejä. Käytössä oleva Siegwerkin UniNATURECor Postprint Process Extender (15-001155-9) koostuu 49 prosenttisesti uusiutuvista ainesosista ja sen hiilijalanjälki on 26 prosenttia aiempaa pienempi.

 

*Metsä Board kertoo noudattavansa kartonkiensa ympäristövaikutusten arvioinnissa jalostetun paperin ja kartongin tuotekategoriasääntöjä, jotka perustuvat ISO 14040/14044 -standardien mukaiseen elinkaariarviointiin. Vertailevissa väittämissä on hyödynnetty Ecoinventin ulkoisia tietoaineistoja. Nämä tietoaineistot edustavat tyypillisiä kierrätyskartonkituotteita EU:n markkinoilla. Vertailussa ei ole otettu huomioon kartongin toimitusta eikä painatusta tai kartongin jalostusprosesseja. End-of-life vaihetta tarkasteltiin suomalaisiin jätteenkäsittelytilastoihin perustuen ja sen oletettiin olevan molemmilla pakkausratkaisuilla samanlainen. Arvioinnissa käytettiin ilmastonmuutosmenetelmää EF3.1 Climate Change – Total.

Jatka lukemista

Packnews tarjoaa sinulle ilmaisen sisäänpääsyn Fachpack 2024 -messuille

Tänä syksynä Packnews tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn Fachpack-messuille Nürnbergiin.
Messegeschehen / Fair activities in general

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

UPM sponsoroi Pentawardsia korostaakseen kestävää muotoilua

UPM laajentaa yhteistyötään kansainvälisen pakkaussuunnitteluyhteisön Pentawardsin kanssa ja ryhtyi sen yhdeksi pääsponsoreista.
pentawards

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB